Еньовден: Билки, вещици, самодиви

  • Еньовден: Билки, вещици, самодиви
    Еньовден: Билки, вещици, самодиви

Къде да отидем и какво да видим на Еньовден

Еньовден е празник на вещиците, самодивите, билкарите, знахарите и всякакви подобни хора, на които не им е съвсем чиста работата. Ако и вие ще правите магии, наберете си билките преди изгрев на 24 юни, защото тогава имат най-голяма лечебна сила. Вярва се, че ако направите венец от 77 вида лечебни треви и го закачите около входа на дома си, ще ви пази от зли сили, лоши хора и злощастия цяла година.

Около Еньовден се провеждат много фестивали, празници с изложения на билки, ателиета за правене на отвари, възстановки на обичаи и концерти. Вижте кога и къде.

Гайди и билкари - Велико Търново

В събота на 23 юни на Самоводската чаршия във Велико Търново ще се проведе традиционно събитие в чест на празника. От 10 часа сутринта ще свирят гайди. Ще бъде изплетен еньовски венец със 77 билки и диаметър 1,5 м. На място ще научите как да направите възглавница с билки, която успокоява ревливи деца, както и как да разпознавате лечебните растения.

Фестивал на сватбените ритуалиАсеновград

В Асеновград отбелязват Еньовден с възстановка на народната традиция Еньова буля. Малко момиченце се облича като булка и прави предсказания за реколтата и за здраве.

Празник на Обзор

24 юни е празник на град Обзор. Тържествата започват от петък, 22 юни, 18:30 часа, когато на сцената в центъра на града ще има забавления за деца. В събота от 19 часа на сцената ще има концерт на Тоника СВ, а в 18:30 часа на 24 юни (неделя) в парка до Амфитеатралната сцена ще можете да видите народни обичаи за Еньовден.

Тракийски жътварски събор - Димитровград

В Димитровград всяка година се провежда Тракийският жътварски събор, по време на който се чества житната реколта. Съборът ще се проведе в село Странско.

Билкария – Етъра

В етнографския комплекс Етъра край Габрово по случай Еньовден ще бъдат направени огромни венци с билки, набрани преди залез. Освен това ще можете да се запознаете с лечебната сила на лимеца, да си купите талисман за любов и да научите повече за ритуалите на този празник. Началото на празника е 9:00 часа на 24 юни. До 10:00 часа можете да се включите в състезанието за венец.