Етнографски комплекс Дамасцена – с аромат на рози

  • Етнографски комплекс Дамасцена – с аромат на рози
    Етнографски комплекс Дамасцена – с аромат на рози

Ако искате да разкриете тайните на прочутото по цял свят българско розово масло, посетете розоварна и етнографски комплекс „Дамасцена“ в Розовата долина.

Тук производството на розово масло е пред очите ви и можете да научите любопитни факти за розата, от която се произвежда то в България – Rosa Damascena.

Какво ви очаква в етнографски комплекс Дамасцена

40936  40940

Екскурзовод ще ви разведе из старинна дестилерия, наречена "гюлапана", която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина преди повече от 300 години. Ще видите демонстрация на процеса на розоварене и ще усетите духа на старата традиция.

Близо до старата дестилерия се намира съвременната - работеща, а ако сте тук през сезона (май-юни), можете да наблюдавате процеса на производство на розово масло и розова вода.

Разходка продължава към цветната градина на комплекса. Тук, сред благоуханните рози, е точното място да опитате гюлова ракия и да похапнете в ресторанта, от който се открива невероятна гледка към Балкана и Средна гора.

40938

Полезна информация: Етнографски комплекс Дамасцена се намира в село Скобелево, ул. Първи май 24, на 180 км от София, на 90 от Пловдив, на 25 от Казанлък. Работно време: от 9 до 20 часа (средата на май-октомври), от 9 до 17 часа (ноември-април). За контакти: 0889256220, damascena@abv.bg, www.damascena.net.

Предизвикателство: Клеопатра добавяла във ваната си с магарешко мляко микс от аромати, за да запази кожата си млада и да омагьосва мъжете с ухание на рози. Открийте как да си направите домашна ароматерапия от естествени масла.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".