Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност

  • Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност
    Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност

Фес е най-старият град в Мароко, както и най-големият център за ислямска култура и образование в Западна Африка.

Градът е същински музей на открито, който включва дворци и красиви джамии.

Градът е основан през 789 г. от Идрис I, потомък на Пророка Мохаме. Той става духовен и културен център на кралството, като запазва автентичността си и до ден днешен.

Място, което със сигурност трябва да посетите, когато отидете във Фес, е Фес ел Бали – огромна медина (стар град), лабиринт, в който е съвсем лесно да се изгубите.

Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност
Снимка: flickr/travelwayoflife

С население от 350 000 души, Фес ел Бали е най-голямата градска зона без автомобили в света. Там има само тесни улички, по които често трудно се разминават двама души. Тук единствените превозни средства са магаретата, а за да преминете през някои от пасажите, може да ви се наложи дори да се наведете. Интересното е, че уличките на стария град дори не са картографирани.

Фес е известен и със своите кожени изделия и с един от най-впечатляващите обекти в медината – средновековна работилница за обработка на кожи. Тя е съставена от множество каменни съдове, пълни с богата палитра бои и различни течности, но миризмата около нея е непоносима.

Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност
Снимка: flickr/martinvarsavsky

Там се произвеждат висококачествени изделия като чанти, палта, обувки и чехли. Всичко това се прави ръчно, без да е необходима намесата на съвременна техника и процесът на работа е почти непроменен от времето на Средновековието.

За да влезете напълно в атмосферата на Фес, ви съветваме да не пропускате гробниците на Меренид привечер, откъдето можете да видите прекрасен залез, който разстила лъчите си над автентичния средновековен ислямски град.