Фиеста дава възможност за летене с балон над Белоградчишките скали

  • Фиеста дава възможност за летене с балон над Белоградчишките скали
    Фиеста дава възможност за летене с балон над Белоградчишките скали

От 18-и до 22-ри септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната. В нея се очаква да се включат дузина балони с екипажи от поне 5 държави. Полетите с балон са предмет на метеорологичните условия и се извършват рано сутрин и / или следобед преди залез слънце. През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета. През първите 4 дни от фестивала (от 18-и до 21-ви септември) ще се осъществят полети в района на Белоградчик над Белоградчишките скали, а последният ден – 22-ри септември, ще се лети в района на Видин.

Свободният полет с балон по време на фестивала ще трае между 40 мин. и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м.

Полетите ще се осъществяват от местността Панаирището по график в рамките на 1-2 часа всяка сесия, поради ограниченото пространство на полянката между скалите. Участниците в полетите ще оказват помощ при подготовката на балона, надуването и повдигането му, както и в събирането на балона и връщане до мястото на излитане. Любителите на екстремните усещания ще имат възможността от магическия свободен полет в посока на вятър да се наслаждават на Белоградчишки скали или района на река Дунав. При първи полет за някой от участниците, екипажът ще извършва и церемония по въздушно кръщаване.

Деца под 6-годишна възраст не могат да участват в свободен полет с балон, както и в панорамно издигане между скалите от съображения за сигурност. Малките деца може да посещават зоната на фестивала само придружени от родители или законни настойници и следва да бъдат непрекъснато наблюдавани от тях, защото силните шумове и пламъци, произведени от балонните горелки, могат да ги изплашат и да ги накарат да изпаднат в паника. Деца на възраст между 6 и 18 години могат да участват в свободен полет само придружени от родител или законен настойник, който декларира на своя собствена отговорност, че поема отговорност за въпросния непълнолетен.

Продажбите на билети се осъществяват чрез сайта на фиестата. На него може да се намери и графикът на полетите и издиганията. Желаещите да участват във фиестата трябва да знаят, че резервирането и заплащането на цената на билета не гарантира полета с балон. Потвърждението на полета се прави в деня на фестивала, 30 мин. преди полета, на техническата среща.

При невъзможност за осъществяване на полета поради неподходящи метеорологични условия или други причини може да се избере друга полетна сесия в оставащите дни на фестивала, при условие, че има места и се получи потвърждение от Приключенски център – Белоградчик. В случай, че това не е възможно, може да се реализира предплатения полет в срок от 12 месеца след фиестата след презаверка в Приключенския център или да се поиска възстановяване на платените пари.

Атракцията се организира от Приключенски център – Белоградчик към Сдружение „Регионални Партньорства за Устойчиво Развитие-Видин”. Инициативата е подкрепена от Фондация Америка за България в рамките на проект “Балон Фиеста – Белоградчик”. Новата атракция ще спомогне за популяризиране на туризма в Северозападна България.