Филип Лхамсурен се подготвя за нова солова експедиция

  • Филип Лхамсурен се подготвя за нова солова експедиция
    Филип Лхамсурен се подготвя за нова солова експедиция

Приключенецът Филип Лхамсурен отбеляза началото на своята кампания „Завръщане в Амазония“ с 12 километрово бягане в полите на западна Стара планината.

Приключенецът тича с тениска „Завръщане в Амазония“, с която цели да популяризира своята  кампания, която ще обхване точно една година от април 2017 до април 2018 година и ще бъде посветена на подготовката му за повторен опит за прекосяване на дивата територия на Амазония.

В календара му предстоят отворени и солови тренировки на български терен като преминаване с лодка по река Дунав и скороходно преминаване на маршрута Ком – Емине , както и тренировки на чужди терени като велоекспедиция в пустинята Гоби, Монголия и слабо населени територии на Бразилия.

След като през 2015 година Филип Лхамсурен направи първи опит да прекоси Южна Америка от океан до океан, но беше възпрепятстван от инцидент с местни хора по реката, той отново събира сили и подготвя логистика за ново преминаване. Този път маршрутът ще е по-различен, по-мащабен, но условието ще е същото – солово, безмоторно преминаване на дивата територия на най-големия речен басейн в света.

Филип Лхамсурен се подготвя за нова солова експедицияСнимка: КрисоК

Филип ще изкачи най-високия връх на бразилската джунгла, а след това ще се спусне с индианско кану във водите на три от реките, вливащи се в реката-първенец Амазонка, ще броди месеци наред сред защитени резервати на девствената джунгла и ще кара колело по съществуващата „магистрала“, която наподобява постоянно наводняван от дъждовете кален черен път.

В това изпитание Филип ще бъде напълно сам и ще разчита единствено на човешките си възможности и воля за оцеляване. В няколко точки по маршрута ще бъде срещан от логистичен екип, който ще заснеме части от пътуването му и ще подготви документален филм.

Филип Лхамсурен се подготвя за нова солова експедицияСнимка: Румен Койнов

Това амбициозно пътуване не е първо за приключенеца Филип Лхамсурен. Той е познат на широката общественост от своята експедиция „От Родопите до Памир“, в която премина на колело и сам над 10 000 километра през няколко пустини и високи планини и загуби 18 килограма от теглото си заради болест в най-тежкия етап от маршрута. Експедицията му беше напълно успешна и завърши според предвидения план, а разказът от него е описан в книгата „Забравените пътища“ на издателство „Вакон“. Преди това Филип Лхамсурен е преживял най-студената зима в живота си в монголската степ при температури от над минус 40 градуса, бил е в редиците на Френския легион и част от телевизионния формат „Сървайвър“.

Проектите на Филип Лхамсурен можете да следите във Фейсбук на неговата страница Забравените пътища, както и на www.abandonedroads.com