Фотографът Борислав Балушев: Наслаждавам се да улавям моменти

  • Фотографът Борислав Балушев: Наслаждавам се да улавям моменти
    Фотографът Борислав Балушев: Наслаждавам се да улавям моменти

Снимките на Борислав Балушев ще ви отведат на пътешествие.

Уловили моменти, настроения, хора или просто откриващи ви познати места от непознат ъгъл – те са като съботен следобеден спомен. Дори и да не си бил там.

Ако предпочитате фотографските преживявания офлайн, изложба със снимки на Борислав Балушев можете да видите до 30 ноември 2015 г. в софийската галерия hoLa (Парчевич 39, отворена всеки ден 10-22 ч.).

Ето и какво разказа Борислав специално за Peika.bg:

Кой е Борислав Балушев: Казвам се Борислав и се занимавам с фотография и графичен дизайн. Накратко за себе си мога да кажа: не взимам нищо насериозно, винаги търся добрата страна на нещата, авантюрист, пътешественик, мечтател, изследовател и не на последно място - съпруг и баща.

- Откога снимаш и какво те привлече към фотографията?

- През целия си живот съм обичал да снимам и съм имал афинитет към хубавите кадри и добрата композиция. Може би повлиян от баща ми, който в детството ми се занимаваше с фотография като любител. Всичко това се превърна във фотографска страст през 2003 г., когато в ръцете ми попадна стар брой на чуждестранно фотографско списание. След няколкодневно преразглеждане и препрочитане аз реших фотографията да стане част от живота ми. Веднага започнах да чета книги на фототематика и няколко месеца след това си кухих първия огледално-рефлексен фотоапарат. Оттогава до днес не съм спирал да се наслаждавам на изкуството да уловяш моменти, места и настроения, както и на възможността да изкривяваш реалността през твоя "обектив".

39542

- Къде би се връщал да снимаш отново и отново?

- Бих добавил "кога" към въпроса и отговорът ми е: навсякъде по изгрев или залез слънце, тогава се случва магията!

- Как протича един ден на фотографа?

- С лека насмешка ще кажа - както и на повечето съвременни работещи хора - пред компютъра. Изключение правят снимачните дни, които могат да те отведат навсякъде и при всеки - буквално.

39552

- Коя беше последната ти фотографска находка?

- Намирането на няколко недооценени, забравени и непоказвани кадъра в архивите ми, които впоследствие станаха обект на немалък интерес по време на последната ми изложба.

- Къде откриваш вдъхновение за снимане?

- Това, което ме вдъхновява най-много, е природата с безкрайните си проявления, след това са хората с техните творения, съдби, бит и занимания.

39546

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Не, не е без фотоапарат. По-скоро не тръгвам никъде без удобни обувки, добро настроение и жажда за приключения. Понякога умишлено се лишавам от фотоапарата, защото бидейки с мен, той отнема прекалено много от времето и вниманието ми и нерядко се случва така, че в търсене на най добрия кадър не мога да се отдам достатъчно на мястото, момента и тишината. По законите на Мърфи обаче, винаги се случва така, че най-добрите гледки ти се откриват, тогава когато нямаш фотоапарат.

39554

- Какво обичаш да прави, когато не снимаш?

- Чета книги и изкачвам върхове.

- Къде се намира пейката с най-хубавата гледка?

- Над Асеновград, с поглед към Горнотракийската низина, Средна гора и Стара планина. Тялом сядаш да починеш а духом се рееш в простора...

Вижте и още няколко от снимките на Борислав Балушев:

39540

39547

39550

39556

39538

39549

39551

39539

39541

39543

39545

39553

39555