Фотоконкурс събра най-любимите места на България в интерактивна карта

  • Фотоконкурс събра най-любимите места на България в интерактивна карта
    Фотоконкурс събра най-любимите места на България в интерактивна карта

Над 1600 снимки на забележителни кътчета от цяла България станаха част от конкурса „Любими места на картата на България”, организиран по повод 25-годишнината от създаването на Есри България и във връзка със Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). В рамките на един месец, любители и професионални фотографи имаха възможност да се докоснат до ГИС технологията и да представят свои авторскикадри на красива България.

С всички фотографии, отговарящи на условията за участие, беше създадена  интерактивна карта на най-любимите и впечатляващи кътчета на България. Тя отразява красиви природни и туристически забележителности, както и български занаяти от различни краища на страната.

Картата, достъпна на този линк, позволява на всекида разгледа виртуално красива България, заснета през обективите на над 250-те участници в конкурса. 

Фотоконкурс събра най-любимите места на България в интерактивна карта

А ето и кои са кадрите и техните автори, които заеха челните позиции в конкурса:

1-во място: Владислав Чанев със снимкана Полско-скакавишки водопад, с.Полскаскакавица, Община Кюстендил

2-ро място: Елена Божкова, със снимка „Там, където времето е спряло”, Синеморец, плаж Велека погледнат отвисоко

3-то място:Борислав Узунов със снимка Параклис „Св. Йоан Летни”, на един от хълмовете над Язовир Пчелина.

Организаторите връчиха и две специални награди на Неси Арнауд за снимката „Божията милувка” на манастир „Св. Иван Рилски” и на Георги Раев за снимка “Belowthepeak” на връх Мальовица в Рила.

Конкурсът „Любими места на картата на България” се организира в партньорство с National Geographic България и Фотопавилион. Той е продължение на мисията на Есри България да развива и популяризира използването на геопространствени технологии в различни сфери у нас. Конкурсът се организира по повод отбелязването на Световния ден на Географските информационни системи на 18-и ноември, чийто официален организатор за страната е ЕСРИ България, и който вече повече от 20 години е основна трибуна за споделяне и обмяна на опит, за представяне на новостите в сферата на геопространствените технологии.