Франция облекчава ограниченията, преди да посрещне туристите през юни

  • Франция облекчава ограниченията, преди да посрещне туристите през юни
    Франция облекчава ограниченията, преди да посрещне туристите през юни

След шест месеца затваряне, барове, ресторанти и туристически атракции във Франция отвориха врати в сряда.

Това бележи втория етап от пътуването на Франция извън блокирането, тъй като се подготвя да посрещне туристи, включително ваксинирани американски посетители, на 9 юни, преди да отвори напълно на 30 юни.

Тъй като Франция продължава с ваксинирането, като се стреми всеки възрастен да получи поне една доза ваксина преди края на лятото, бизнесът отново отваря врати.

Сряда, 19 май, бележи отварянето на откритите тераси в кафенета и барове в цяла Франция. Жителите могат да се изкачат на Айфеловата кула и да посетят Лувъра, тъй като културните забележителности, музеите и театрите приветстват посетителите с предварително резервирани билети. Магазините и пазарите също са отворени, макар и с действащи указания, а вечерният час е сменен от 19:00 до 21:00 часа.

Докато Франция излиза от третата национална блокировка, някои правила за COVID-19 остават в сила. Необходими са маски в закрити обществени пространства и в някои открити пространства в големи градове, а туристите от страни извън ЕС понастоящем са забранени (с изключение на Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Израел, Япония и Сингапур). Въпреки това, служители от френското правителство и Белия дом завършват техническите дискусии за предоставяне на „специален пропуск“, за да могат американските граждани да влязат до 9 юни. Този специален пропуск ще бъде разширен за посетители извън ЕС, които са били ваксинирани.

Какво представлява „специалният пропуск“?

Говорейки пред "Лицето на нацията" по CBS News през април, президентът Еманюел Макрон каза, че работят усилено, за да предложат конкретни решения за пътници, които са били ваксинирани или са с отрицателни тестове за COVID-19. Повече подробности за това как би работил „специален пропуск“ не бяха разкрити. Макрон обаче предположи, че този пропуск може да е част от европейската „цифрова зелена карта“ - скоро стартирало приложение, което показва ваксината и тестовия статус на пътник.

ЕС потвърди в сряда, че планира да отвори границите си за напълно ваксинирани пътници, получили одобрения от Европейската агенция по лекарствата, включително ваксините Moderna, Pfizer / BioNTech и Johnson & Johnson.

Кога границите ще се отворят, все още е неизвестно, но е възможно те да се отворят преди разгара на сезона, което означава, че „цифровата зелена карта“ може да бъде въведена до седмици - все още обаче предстоят повече подробности. Други европейски страни продължават с плановете си да се отворят отново за туризъм, като Италия вече приема американци, които пътуват до страната с отрицателен тест за COVID.

Посетителите могат да се радват на облекчаване на допълнителните ограничения. Полицейският час ще бъде изместен към 23:00; сядането вътре в заведения ще се върне с 50% капацитет; и на несъществени магазини ще бъде позволено да облекчат насоките за социално дистанциране. Добавяйки още един елемент на сигурност към чуждестранните посещения, служителите потвърдиха, че туристите могат да се възползват от безплатни тестове за COVID (PCR) във Франция, ако са им необходими за обратното пътуване до дома (всички пътници на авиокомпаниите, които се връщат в САЩ, трябва да предоставят такъв).