Френско и турско село ще оцелеят след края на света

  • Френско и турско село ще оцелеят след края на света
    Френско и турско село ще оцелеят след края на света
  • Френско и турско село ще оцелеят след края на света
    Френско и турско село ще оцелеят след края на света
  • Френско и турско село ще оцелеят след края на света
    Френско и турско село ще оцелеят след края на света

Покрай истерията около края на света, за който мнозина изразяват (не)основателни съмнения, че няма да се състои, по родната ни планета започнаха да изникват местенца, които обещават Ноеви ковчези, спасителни жилетки и летящи чинии, които ще евакуират бедстващите от Армагедона. Най-известни сред тях са френското село Бугараш и турското село Шириндже.

Бугараш и кораба-майка

Бугараш е миниатюрно френско селце, на около 60 км от Перпинян, с по-малко от 200 жители. През последните 2 години обаче населението му значително се е увеличило от хипита от цял свят, които пристигат тук с кемпери и палатки. Причината е планинският връх над селото, който е смятан за база на извънземни, където точно преди настъпването на края на 21 декември 2012 г. ще кацне космически кораб и ще спаси хората, които го очакват.

Противно на очакванията, местните хора от Бугараш никак, ама никак не са доволни от купищата туристи, които се стичат в селото им. Презрително ги наричат „езотеристи“ и с нетърпение чакат да се махнат, за да е пак селото им живописно и спокойно, както преди.

Самият връх от векове има мистична слава. Смята се, че той е вдъхновил Жул Верн да напише „Пътешествие до центъра на Земята“, както и Стивън Спилбърг за „Близки срещи от третия вид“. Геолозите пък предполагат, че при формирането на върха е имало експлозия и той се е завъртял наобратно – с основата нагоре. Явно достатъчен факт, за да привлече куп уфолози, езотеристи и подобни.

Смята се, че около 100 000 души ще се стекат в Бугараш на 21 декември.

Шириндже с отворени обятия

Шириндже също е малко селце, за което се смята, че ще бъде подминато от края на света. Намира се на около 30 км от Кушадасъ, поради което и е по-туристическо от Бугараш. Тук местните хора очакват с нетърпение търсещите спасение от апокалипсиса и са отворили широко сърцата и вратите на хотелите си за тях. И ако досега никога не е имало чуждестранни туристи през декември, тази година всичко в Шириндже е резервирано за празниците. Пред турския вестник „Хюриет“ мъж от селото заявява: „Ще ми се винаги да имаше такива слухове. Тогава повече хора и повече клиенти щяха да идват в селото и търговията тук щеше да се съживи“.

Къде сме ние?

И на фона на тези иначе неоспорими факти за села-на-спасението, питам аз: къде спим ние, та не сме обявили Горно Бобово или Долно Камарци за база на космически кораби, та да привлечем малко туристи, пък после, ако ще и светът да свърши!

На снимките връх Бугараш, самото село Бугараш и последно (но не и по значение) - село Шириндже