Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида

  • Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида
    Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида
  • Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида
    Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида

Британецът Гавин Менсес пътува по следите на изгубената Атлантида, които го водят по целия свят. Като проучва новите геоложки открития, находките от древни корабокрушения, последните разкопани археологически артефакти и най-новите ДНК данни, той прави смайващо откритие: Атлантида не само е съществувала, но е била център на високо развитата минойска цивилизация, която се простирала от Средиземноморието до Англия и Северна Европа, стигала до Индия и даже до Сверена Америка. Той прави забележителни открития като местонахождението на континента, първото в света дешифриране на езика и катаклизма, довел до унищожаването на цивилизацията, които разкрива в своята книга "Изгубената империя Атлантида". Ето какво сподели Гавин специално за Peika.bg.


- Пътували сте много във връзка с проучванията си за Атлантида. Кои са любимите ви места?

- Може би най-любими са ми Адриатическо и Егейско море, които съм посещавал много пъти от 1958 г. насам. Особено много ми харесва да отпътувам от Венеция за Атина с ферибот, след това да се прехвърля на местните фериботи и през островите да достигна до Черно море. Има толкова много контрасти в това пътуване, особено в удивителните цветове на карстовите планини и лазурното море!

- Проучванията ви откриват нови факти за Атлантида. Може ли вече да се каже със сигурност къде се е намирал митичният континент?

- Да. Без съмнение метрополисът (столицата) на Атлантида е била на остров Крит. Главната военноморска база е бил остров Санторини, а източникът на богатството са били медните мини на Големите езера в Америка.

- Какъв е бил животът в Атлантида според вас?

- Платон описва Атлантида с големи подробности. Намирала се е на два острова – единият около 12 мили в диаметър (Санторини), а другият – правоъгълен, дълъг няколкостотин мили (Крит). Атлантите били грамотни и богатството им се дължало на медта. Живеели в 4-етажни сгради с течаща топла и студена вода. Домовете им били направени от червени, черни и бели тухли (Акротири в южната част на Санторини). На главния им остров (Крит) са отглеждали пчели и маслини, които са изнасяли по бреговете на Средиземно море заедно с медта. Имали са развити кораби с аналогови компютри, които са им позволявали да изчисляват географската дължина. Били са отлични математици и са открили числата пи и фи много преди гърците. Един наистина удивителен народ, който е обичал хубавия живот, музиката, виното и танците.

- Кое е нещото, което винаги носите със себе си?

- Жена си.

- Кое е най-странното нещо, което ви се е случвало на път?

- Много странни неща са се случвали – най-малкото случайното ми попадане на цивилизацията на минойците/атлантите по време на коледната ми ваканция през 2008 г., както е описано в книгата ми.

- Къде се намира пейката с най-хубавата гледка?

- Пейката с най-хубавата гледка на света е или на смрачаване на площад Сан Марко, Венеция, с поглед към Двореца на дожите, или в градините на Тадж Махал по изгрев, с поглед към гробницата на Мумтаз, отразяваща се в река Ганг – зората придава мек розов оттенък на магическия ансамбъл от сгради.

Бих искал да спомена и че имам скъпи спомени от България, която посетих за първи път на Коледа през 1971 г.

Повече за Гавин Менсес тук.