Гент – белгийският град, който ще ви заплени

  • Гент – белгийският град, който ще ви заплени
    Гент – белгийският град, който ще ви заплени

Един белгийски град, разположен в близост до Брюксел може би ще ви заинтригува, особено ако обичате да посещавате места със старинна архитектура и богата история.

Става въпрос именно за Гент – един град, в който определено има какво да се види. Неслучайно много жители на Брюксел обичат да го посещават през почивните дни, а също така е и желана туристическа дестинация от доста чужденци.

Ето и накратко каква е историята на този впечатляващ град:

Основан е през 630 г., благодарение на мисионерския епископ Аманд, който определя мястото като идеално за създаване на селище, тъй като тук се пресичат реките Шелда и Лис. Така е създадено абатство Св. Баво, а днешното име на града идва от келтската дума, означаваща “пресичане” (старото му име е Генда).

През Средновековието Гент е бил един от водещите западноевропейски градове, като отглеждането на овце е бил основен поминък. Търговията с вълна била много успешна и той се превърнал във вторият най-голям град в Европа след Париж. Така търговците управлявали града до XIV век, когато след доста размирици и бунтове сред гилдиите, Гент започва да губи позициите си в Европа.

За населението на града може да се каже, че винаги е било настроено борбено и не приемало чужди окупатори, като се опълчило дори на собствения си император Шарл V, който искал да потисне поданиците си. Така през XVI век бунтовници калвинисти създават Република Гент, а първият университет в града също е основан по това време.

В края на XVIII век градът става важен индустриален център, приемайки влиянието на индустриалната революция в Англия. Голямата депресия и двете световни войни възпрепятстват  развитието на Гент, но през втората половина на XX век той се превръща в красивия и автентичен град, познат ни днес.

Гент – белгийският град, който ще ви заплени

 А ето и кои са местата в Гент, които си струва да бъдат посетени:

Граслей и Коренлей

Това безспорно е една от най-красивите части на Гент – в миналото тук е имало пристанище, а днес могат да се видят редица забележителни сгради. Интересен факт е, че всяка една от къщите тук има своя история.

Гент – белгийският град, който ще ви заплени

Замъкът Гравенстеен

Известен като Замъка на графовете, той е единствената запазена средновековна крепост във Фландрия. Намира се недалеч от Граслей и Коренлей и е много добре съхранен, като се смята , че строежът му е бил завършен през XIIвек – дотогава на мястото е имало дървена конструкция. Замъкът дълго време е служил като седалище на местните владетели, а днес разхождайки се из него може да видите експозиция с някои от средновековните уреди за мъчения, използвани тук.

Гент – белгийският град, който ще ви заплени

Катедралата “Свети Баво”

Тази катедрала в наши дни е седалище на местната епархия, като се счита, че е изградена през X век, макар и тогава да е била с доста скромни размери. Сградата е разширявана няколко пъти през вековете, а архитектурата и е повлияна в голяма степен от римския и готическия стил. Обектът официално придобива статут на катедрала около средата на XVI век и така се слага началото на Гентската епархия. Във вътрешността на катедралата могат да бъдат видени множество интересни фрески, като любопитен факт е, че дълго време Германия и Белгия са спорили по въпроса чие притежание са те.

Кулата Белфрай

Белфрай е една от трите средновековни кули, намиращи се на територията на Гент – висока е цели 91 м. Строежът ѝ започва през XIV век и продължава 65 години, поради многото епидемии от чума, войни и политически кризи. Интересна е с това, че на върха ѝ е поставен позлатен дракон.

Гент – белгийският град, който ще ви заплени

Сградата на кметството

Тази сграда е интересна с това, че архитектурното ѝ решение е доста нестандартно – тя има две различни лица. По-интересната ѝ страна е в готически стил от XVI век, като в нишите на фасадата са поставени статуи на графовете на Фландрия (те са добавени в началото на XX век).

Мостът Сен Мишел

Сен Мишел е най-известният мост в Гент и това не е случайно – оттук се открива невероятна панорамна гледка към целия град. Може би няма друго място в Европа, което да  предоставя на посетителите си изглед към такива чудни средновековни пейзажи.

Гент – белгийският град, който ще ви заплени

В случай, че решите да посетите този интересен белгийски град, може би ще ви е от полза да научите, че той е опасан от канали – бихте могли да се разходите из него и с корабче. Освен това движението в централната част на града е затворено за автомобили, но може да си наемете велосипед, с който да се придвижвате.