Германия иска да насърчи пътниците да пътуват с влакове вместо със самолети

  • Германия иска да насърчи пътниците да пътуват с влакове вместо със самолети
    Германия иска да насърчи пътниците да пътуват с влакове вместо със самолети

С туристическата индустрия, която търси начини за намаляване на въглеродните емисии, генерирани от въздушни пътувания, Германия измисли начин да насърчи повече хора да преминат от самолети към влакове за вътрешни маршрути.

Германската авиационна асоциация и железопътната компания Deutsche Bahn се съгласиха да предложат по-високоскоростни железопътни връзки по маршрути, обслужвани в момента с полети на къси разстояния.

Lufthansa и Deutsche Bahn вече разкриха плановете си да пускат екстра бързи влакове DB „Sprinter“ до летище Франкфурт от пет допълнителни града като част от разширяването на железопътната мрежа на Lufthansa Express.

Услугата от Хамбург и Мюнхен ще започне през юли, докато от Берлин, Бремен и Мюнстер ще започне през декември. Освен това новите връзки на Sprinter ще дебютират от декември.

Пътуването с влак между Мюнхен и Кьолн ще бъде съкратено до по-малко от четири часа и ще има директни влакове до летище Франкфурт два пъти на ден от и до Мюнхен и Нюрнбергсъответно за три и два часа, без допълнителни спирки между тях. Те ще бъдат точно синхронизирани с часовете на излитане и пристигане на полетите в центъра на Lufthansa, което ще позволи на пътници извън Франкфурт да пропуснат вътрешния полет и все пак да пристигнат навреме, за да вземат по-дълъг полет от масивното летище.

Според Германската авиационна асоциация авиацията представлява 2,8% от глобалните емисии на CO2, а делът на въздушния транспорт в глобалното затопляне като цяло е между 3 и 5%.

В неговия генерален план за защита на климата в авиацията се казва, че германските авиационни компании се ангажират с целта за неутрални до въглерода летищни и полетни операции.

Ако схемата е успешна, асоциацията и Deutsche Bahn се надяват, че около 4,3 милиона души годишно ще изберат да пътуват с влак вместо със самолет за вътрешни полети. Допълнителна информация можете да намерите на уебсайта на Германската авиационна асоциация тук.