Германският замък-хотел, построен от привърженик на Хитлер

  • Германският замък-хотел, построен от привърженик на Хитлер
    Германският замък-хотел, построен от привърженик на Хитлер

Замъкът Елмау се намира в община Кюрн в Баварските Алпи и се издига на надморска височина от 1200 м сред красив природен пейзаж.

Разположената насред зелено пасище, 5-звездната резиденция е обявена за исторически паметник и разкрива приказна гледка към, намиращия се на границата с Австрия, планински масив Ветерщайн. Най-високият му връх е Цугшпице, който е най-високата точка в Германия със своите близо 3000 м.

Елмау е построен в периода 1914-1916 г. от Йоханес Мюлер – философ и протестантски теолог, който по времето на нацизма е едновременно и привърженик на Хитлер, и противник на антисемитската му политика.

Първоначалният замисъл бил Елмау да e място за артисти, а през първата половина на ХХ в. чести гости там са едни от най-влиятелните в политическо и теологично отношение германски интелектуалци.

След 1941 г. замъкът е превърнат в място за отдих на войниците от Вермахта, а след падането на нацистката власт Мюлер е осъден за възхвала на Хитлер и замъкът му е иззет. През 50-те години е върнат на децата на Мюлер и те създават елитния хотел.

Германският замък-хотел, построен от привърженик на ХитлерСнимка: flickr/Summiluchs

От 90-те години на ХХ в. насам там се организират международни форуми, чийто акцент е върху германско-американското и германско-израелското разбирателство.

През 1997 г. сградата е напълно обновена и днес предлага идилична обстановка със 123 стаи и апартаменти, спа, концертна зала, няколко ресторанта, открити басейни и салони с камини. Там често се организират концерти и гостуват известни имена от световната сцена.

Недалеч от него се намира известният замъкът Нойшванщайн (използван за емблема на „Уолт Дисни”), който е и една от най-посещаваните забележителности в Германия. Затова ви препоръчваме, ако сте замислили екскурзия в Бавария, да не пропускате тези две емблематични места!