Германското селце, което е енергийно независимо

  • Германското селце, което е енергийно независимо
    Германското селце, което е енергийно независимо

Преди малко повече от 10 години 150 жители в малко германско селце край Берлин обяви пълна независимост от големите енергийни концерни и все по-скъпите традиционни източници на енергия. От октомври 2010 г. Фелдхайм в провинция Бранденбург е първото селище в Германия, което произвежда изцяло енергията си.

Това е смел проект, но и единствената алтернатива във времена, в които атомният ток е демоде, а въглищата стават твърде скъпи заради отделяния от тях въглероден двуокис.

42 вятърни стълба се издигат в нивите на селяните от Фелдхайм. Другаде вдигат протести срещу вятърните паркове заради лекия шум, който издават, и загрозяването на пейзажа. Тукашните хора обаче им се радват: те са дали под наем земите си и печелят от парка. Нивите и преди това не са били обработвани, защото върху тях са се издигали съветски казарми. Москва, разбира се, не е плащала наем за ползването им.

Парите от наема обаче не са основният принос на вятърните стълбове. След като паркът бил построен, Фелдхайм решил да се върже за него.

Фелдхайм се намира в най-затънтената част на Бранденбург. По времето на социализма там имало цех за стоманени изделия и ТКЗС. Промяната затваря работните места. Остават само къщите и двете ферми – за свине и за говеда.

Къщите още носят отпечатъка на голяма бедност – сиви постройки, доста от тях пустеещи, зеленчукови градини вместо цветя. Веднъж дневно идва кола с хляб, пет пъти на ден минава автобусът.

Едва ли тук щеше да се завърти жива душа освен местните, ако не бяха табелите, указващи на всеки 100 м кое е особеното на това място.

Селото се превръща постепенно в учебна база за бъдещите инженери по биоенергетика. Панелите в соларния парк се сменят редовно – там се тестват най-различни модели от цял свят. В момента енергия събират панели от кристалин от Индия.

Тъй като в Германия слънцето грее по-малко, отколкото в Южна Европа, страната инвестира повече във ветрени паркове. 21 164 ветрогенератора има в Германия с обща мощност от 25 777 мегавата. В момента от вятър се произвеждат 7% от тока в страната. До 2020 г. Германия трябва да получава 30% от електрическата си енергия от възобновяеми източници.

Tака Фелдхайм към днешна дата е едно село, което живее в действителност, която за нас все още е някъде в бъдещето.