Голият император и неговото бездомно куче

  • Голият император и неговото бездомно куче
    Голият император и неговото бездомно куче

Това е една трагикомична история за това как един паметник на раждането на румънската нация може да се превърне в статуя на румънските бездомни кучета.

След като стои близо шест месеца покрита с платно пред Националния исторически музей на Румъния, в края на април 2012 г. в Букурещ е открита статуята, предизвикала най-бурни реакции в северната ни съседка. Паметникът би трябвало да символизира раждането на румънския народ чрез сливането на римския народ (символизиран от император Траян, завладял Дакия) и племената на Дакия (вълк). Дотук добре.

Само дето монументът бързо се превръща в обект на подигравки и ирония в медиите и най-вече в блоговете. Мнозина го определят като „паметник на румънските бездомни кучета“, защото предполагаемият вълк много повече прилича на куче.

Траян пък развява своята мъжественост като древногръцки бог вместо да е облечен като всички останали римски императори, на които са издигани паметници през хилядолетията. Според някои румънци пък в гърдите Траян е „надарен повече от Памела Андерсън“. Освен това позата му е крайно неестествена и нито една от двете му свободни ръце всъщност не държи кучето. Други пък се чудят защо „кучето левитира“ и носи шал на шията си, докато „императорът няма дори бельо“.

Никога не съм виждала нещо по-гротескно – вълк с глава на питбул, с опашка на гущер и тумор на шията си, носено от мъж, който е очевидно засрамен от своята голота“, казва жена минувач пред Би Би Си.

Румънските медии разкриват, че години преди статуята да бъде тържествено открита, е имало сериозни дискусии точно къде да бъде разположена. Явно е, че никой не я е искал, но накрая Националният исторически музей е изтеглил късата клечка. Самият директор на музея заяви, че паметникът е „със съмнителна художествена стойност“ и няма да бъде на стълбите на музея още дълго.