Голям проект за залесяване ще възстанови изчезващите екосистеми в шотландските планини

  • Голям проект за залесяване ще възстанови изчезващите екосистеми в шотландските планини
    Голям проект за залесяване ще възстанови изчезващите екосистеми в шотландските планини

Голяма част от планините в Шотландия ще се върнат към естественото си диво състояние в амбициозен 30-годишен проект, който също така ще осигури устойчиви и базирани на природата възможности за туризъм в цялата страна.

Проектът “Affric Highlands”, който обхваща огромна площ от шотландските планини от Лох Нес до западното крайбрежие на Шотландия, ще залеси 200 000 хка земя. Социалното и екологично движение, водено от благотворителната организация „Дървета за живот, събира група собственици на земя, местни общности и други, които да помогнат за възстановяването на природата и привеждането на земята в нейното диво естествено състояние, като това следва да се случи за период от 30 години.

Проектът е най-големият по рода си във Великобритания и се надява да даде тласък на местната икономика, както и възможности за туризъм, базиран на природата.

Голяма част от земята, която обхваща Гленс Канич, Африк, Мористън и Шиел, е без дървета, оголена, източена и свръх управлявана до такава степен, че малко остава непроменено от хората според „Дървета за живот. Затова “Affric Highlands” има за цел да премахне щетите, като засади два милиона местни дървета, за да върне пейзажа в горското си състояние. Реките ще получат повече пространство за естествен поток. Торфените зони се преовлажняват и се превръщат в екосистеми, съхраняващи въглерод. Местообитанията ще бъдат свързани отново, за да се улесни движението на дивата природа, а в момента се работи за повторно въвеждане на критично застрашената, шотландска дива котка в района.

Проектът беше официално приветстван от Rewilding Europe този месец като девети член на своята мрежа от мащабни проекти за презастрояване в цяла Европа. Други проекти включват по -голямата долина Коа в Португалия; делтата на Дунав в Украйна, Румъния и Молдова; Южните Карпати на Румъния; Хърватските планини Велебит; Централните Апенини в Италия; Българските Родопи; делтата на Одер в Германия и Полша; и шведска Лапландия.

Хората ще имат възможност да се свържат директно с проекта, когато бившето ловно имение в Дундрегган се трансформира в „първия в света център за залесяване” през 2023 г .; а също така има възможности желаещите да се присъединят към доброволческите седмици за опазване на дърветата.