Горски резерват Коло-и-Сува

  • Горски резерват Коло-и-Сува
    Горски резерват Коло-и-Сува

Colo-i-Suva е оазис от 2,5 кв. км от буйни тропически гори, изобилстващи от тропически растения и жив и мелодичен живот на птици. 6,5 км пешеходни пътеки се движат около чисти естествени басейни и великолепни гледки. Разположен на надморска височина от 120м до 180м, това е прохладна и спокойна почивка от градския шум на Сува.

Разхождайки се през гората по износени от водата скали се намира потокът Вайсила, който се спуска надолу към река Вайману и по пътя образува красиви езерца, които приканват да поплувате в тях.

Махагоновите дървета и боровете са засадени след период на агресивна сеч през 40-те и 50-те години, за да стабилизират горния слой на почвата, без да засягат местната растителност. 

Горски резерват Коло-и-Сува
Снимка: Google Maps

Сред дивата природа има голямо разнообразие на птици. Тук можете да се насладите на както на тяхното наблюдение, така и на дълги разходки по около четири километра и половина естествени пътеки, които минават през горите и естествените водни басейни.

Горски резерват Коло-и-Сува
Снимка: Google Maps

Информационният център за посетители е от лявата страна на пътя, когато се приближавате от Сува. Купете билета си тук, проверете състоянието на пътеките и всички текущи предупреждения за сигурност, след което се насочете към входа от другата страна на пътя. 

Горски резерват Коло-и-Сува
Снимка: Google Maps

Препоръчителният маршрут е да следвате Kalabu Road, докато заобикаля парка, завивайки Pool Rd до паркинга. Оттук тръгвате по Природната пътека до Долните басейни за плуване, гореспоменатото въже за люлеене и, ако сте се сетили да го донесете, обяд. Това е трудна, вървяща стръмно нагоре обратно до главния път през Falls Trail. Без спиране този цикъл отнема около 1,5 часа, за да завърши.

Горски резерват Коло-и-Сува
Снимка: Google Maps

Понякога има случаи на обири в парка и кражби от паркирани превозни средства. Внимавайте! Гидовете ще водят двучасови разходки с екскурзовод ($ 30). Паркът получава годишни валежи от 420 см и пътеките могат да бъдат изключително хлъзгави, така че подходящите обувки са от съществено значение.

Автобусът Sawani тръгва от автогара Suva на всеки половин час ($ 2, 30 минути) и ще ви отведе до портата. Такси струва $ 15. Ако шофирате, следвайте Princes Rd от Сува през Тамавуа и село Тачируа.