Град По или къде се е родил флиртът

  • Град По или къде се е родил флиртът
    Град По или къде се е родил флиртът

Казват, че По е най-елегантният град с изглед към Пиринеите. Наричат го Зеленият град заради множеството паркове, градини, цветя и дървета из целия град. Неговата известност се свързва най-вече с крал Анри IV, който е смятан за създател на изкуството на… флирта.


Градът пази историята, реликвите и духа от времето на краля. И докато цяла Франция празнува края на монархията, По чества годишнина от възкачването му на трона. Величието на Анри IV е предречено още от Нострадамус. Замъкът, в който е роден, е една от най-известните забележителности на града.

“Лъв, роден от овцата на Навара”. Овчата обида е насочена към майката на бъдещия крал, още при раждането й (в тези векове женските рожби не се считали за благословия). С тези думи, с малко чесън и няколко капки вино през декември 1533 г. е посрещнат на бял свят любимият крал на французите - Анри IV. Търкането на устните на новороденото със скилидка чесън и даването на вино е така нареченото “Беарнско кръщене”, което и днес може да се срещне в областта. Анри се ражда в По, който по това време е столица на Беарн, и е отгледан в люлка от черупката на голяма костенурка.

Анри IV е познат като Дoбрият крал. Известен е с храбростта си на бойното поле, апетита си към любовта и грижите за обикновените хора. Историята го е запомнила с обединяването на католици и протестанти, с политическия му нюх и обичта на поданиците му.

Една легенда разказва за друга част от живота на краля. Според нея Анри IV, като един истински французин със синя кръв, се счита за “откривател” на едно от най-майсторските изкуства - флиртът. Влечението му към романтиката и любовта го подтикват към множество романси. Един от тях е с младата Флорет, дъщеря на градинар, която е прелъстена и изоставена от краля. В отчаянието си тя се самоубива, а нейното име и до днес остава във френския език с израза “кажете Флорет”, който се превръща във “флирт”. Днес може да се види статуя на младото момиче на десния бряг на река Баиз.