Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран

  • Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран
    Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран

В мароканският град Маракеш има едно място, което изненадващо се подрежда на челна позиция, като желана дестинация за туристи от цял свят.

Това място е градината на Мажорел. Кръстена на своя създател Жак Мажорел, в нея могат да бъдат видени множество екзотични видове растения, събрани от различни краища на света.

Историята ѝ е сравнително кратка, но за сметка на това доста интересна:

Жак Мажорел е френски художник, роден през 1866 година в Нанси. Израстнал в семейството на бележития за времето си дърводелец и дизайнер Луи Мажорел, той  от ранна възраст е вдъхновен от красотата на природата. Пътува много, като при едно посещение на Египет остава очарован от ислямската култура и остава там четири години. През 1917 година посещава Маракеш за пръв път. Мястото му харесва и той продължава да се връща отново и отново. Така през 1919 година се преселва тук, заедно със съпругата си. Четири години по-късно художникът купува 1,6 хектара земя, намираща се до палмовата горичка на Маракеш. Там растат тополи, което за него е сигурен знак, че на мястото има достатъчно влага. По-късно купува още земи и така се обособява имение от цели четири хектара. През 1931 година Мажорел решава да живее именно на това място.  За целта архитектът Пол Синоар построява кубистична вила, в която художникът живее, а приземният етаж му служи за ателие. Мажорел постепенно започва да оформя своята ботаническа градина, около вилата. Кореспондира си с други ботаници, които му пращат различни видове растения от други континенти. Така той постоянно обогатява градината си в продължение на 40 години. Някои от най-известните видове тук са: кактуси; палми; бамбук; туи; жасмини; агаве; кипариси; бугенвилеи и др. Вилата е боядисана в дълбок син цвят, който я откроява чудесно на фона на екзотичната растителност. През 1947 година градината е отворена за посещения от туристи, тъй като придобива огромна слава. Мажорел се развежда със съпругата си през 1956 година, като това му коства доста средства. За съжаление през 1961 година, след поредица от здравословни проблеми, изискващи отново много средства, се налага да преотстъпи част от градината си. Малко по-късно се завръща във Франция, където умира през 1962 година.

Историята на тази забележителна градина може би щеше да свърши дотук, ако не беше великият моден дизайнер Ив Сен Лоран. През 1966 година той и партньорът му Пиер Берже пътуват за пръв път до Маракеш. Градината ги впечатлява, макар че вече е изоставена и те са единствените посетители. След като разбират, че е планирано  да бъде построен хотел на същото място, те решават, че трябва да направят всичко възможно да предотвратят това. В крайна сметка успяват да спасят градината, като през 1980 година я купуват и кръщават Вила Оазис.

Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран
Снимка: dalbera/visualhunt.com

 

Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран
Снимка: SHERWOOD/visualhunt.com
Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран
Снимка: david humo/visualhunt.com
Градината на Мажорел – любимото място на Ив Сен Лоран
Снимка: SnlppyHollow/visualhunt.com

 

Днес мястото е модернизирано със специални напоителни системи. Освен това за градината се грижат двадесетина градинари, а видовете растения вече са над 300. Самата вила е превърната в музей за колекциите на Берже и Лоран. През 2008 година Ив Сен Лоран умира в Париж, а прахът му е разпръснат именно тук.