Гръцката пещера на нимфите

  • Гръцката пещера на нимфите
    Гръцката пещера на нимфите

Ако почивате в съседна Гърция и в частност на на Йонийския остров Кефалония, не пропускайте да се отбиете в най-популярната местна забележителност – подземното езеро Мелисани, познато още като пещерата на нимфите.

Тo се намира на едва 30 м надморска височина и са сред най-емблематичните забележителности в региона. Освен това е  недалеч от столицата на Кефалония Аргостоли.

Красивата и затънтена пещера Мелисани е сред местата, които в древността са използвани за религиозни тайнства. Тя е открита от широката общественост чак през 1951 г. Когато няколко години по-късно при силно земетресение се срутват част от скалите, за света се разкриват подземното езеро и прилежащата му пещера. 

Интересен факт е, че езерото е смесица между солена и сладка вода и достига до дълбочина от 40 м. Около него пък се издигат великолепни сталактити и сталагмити на над 20 000 години.

Гръцката пещера на нимфите


Според легендите именно това е било лобното място на нимфата Мелисани, която се удавила в езерото, след като богът на пещерите и фолклора Пан не откликнал на любовта ѝКато потвърждение на преданието идва и откритието от 1963 г. Тогава на едно скалисто възвишение в пещерата, наричано Островът, изследовател намира глинена фигурка, изобразяваща бог Пан и диск с неговия образ, заобиколен от танцуващи нимфи, както и частичен фрагмент, на който е изрисувана женска фигура в покой най-вероятно Мелисани.
Гръцката пещера на нимфите
Снимка: Kazi Parves/Flickr


За да видите обаче мястото в пълния му блясък, ви препоръчваме да го посетите преди обед през юли или август. Тогава слънчевите лъчи преминават вертикално през „прозореца“ на пещерата, отразявайки се във водата и променяйки не само нейния цвят във всички нюанси на синьото, но и този на скалните стени, които стават медно кафяви.