Гробище Сталиено – красота и изразителност с традиции

  • Гробище Сталиено – красота и изразителност с традиции
    Гробище Сталиено – красота и изразителност с традиции

Монументално гробище Сталиено в хълмистия район Сталиено в Генуа е едно от най-красивите места, на които можете да се озовете в този италиански град. Статуите на гробището са изваяни с такова голямо майсторство и са толкова реалистични, че изглеждат като живи.

Разположено на повече от един квадартен километър, Сталиено е едно от най-големите гробища в Европа.

38090

То е открито на 1 януари 1851 г. с четири погребения още същия ден, а днес в него са тленните останки на съпругата на Оскар Уайлд – Констанс Лойд, политикът и премиер на Италия Феручио Пари, политикът и журналист Джузепе Мацини и други.

38091

Сталиено е било известно и сред интелектуалните кръгове - Марк Твен го споменава в произведението си „Глупаци в чужбина“, а философите Фридрих Ницше и Пол Рий са ходели там, за да обсъждат идеите си сред красота и спокойствие.

38093

Снимки на две от гробниците в Сталиено са използвани в артуърка на британската група Joy Division. Фотосът на семейната гробница на фамилия Апиани от 1910 г. е използван за албума Closer, а тъгуващият ангел от семейната гробница на Рибаудо е използван като алтернативна корица на една от версиите на сингъла „Love Will Tear Us Apart“.

38094

Британското влияние в Генуа е било осезаемо и това си проличава в отделената за британците част от гробището.

38095

В него са положени телата на 230 убити през Първата световна война поданици на Кралицата и 122 от Втората. 

38096