Гробниците на Незнайния воин по света

  • Гробниците на Незнайния воин по света
    Гробниците на Незнайния воин по света

Милиони войници са умрели в хиляди войни през вековете. Останките на повечето от тях лежат в някой ъгъл на гробищата. Други от тях са в неизвестност, а трети не никога не са били разпознати.

След Първата световна война започва едно движение за запазване паметта на тези неназовани жертви на войната, което е инициирано от преподобния Дейвид Раилтън през 1916 г. Докато е военен свещеник на Западния фронт, той вижда гроб с дървен кръст, на който е написано с химикалка: “Незнаен британски войник“. Това кара Раилтън да потърси помощ за създаването на мемориал на Незнайния воин във Великобритания.

С подкрепата на британския премиер и крал Джордж V през 1920 година мемориалът е отворен в Уестминстърското абатство. Идеята се разпространява и в други държави, където също построяват паметници на онези, чийто имена никой не знае.

Вижте как изглеждат някои от най-известните такива мемориали по света.

 1. Гробницата на Незнайния воин във Великобритания

 36370

Този мемориал в Уестминстърското абатство съдържа останките на незнаен войник, които са били изровени от бойното поле и по-късно са преместени в абатството. 

2. Гробницата на Незнайния воин във Франция

 36368

В същия ден, когато е отворен английският мемориал, французите погребват своя Незнаен воин. Плочата в Триумфалната арка носи надписа: „Тук лежи френски войник, който умря за родината 1914-1918 г.“

3. Гробницата на Незнайния воин в САЩ

36369

Този мемориал е в Националното гробище Арлингтън във Вирджиния. Той е открит на 11 ноември 1921 година и е охраняван по всяка време и целогодишно от войници. В американската армия се счита за огромна чест да пазиш тази гробница.

4. Гробницата на Незнайния воин в Египет

 36365

В тази африканска държава има много мемориали на загинали египтески и арабски бойци, но най-известният от тях е в Кайро. Този 36-метров бетонен паметник във формата на пирамида е направен през 1974г. и е в чест на войниците, изгубили живота си в Октомврийската война през 1973 г.

5. Гробницата на Незнайния воин в Италия

 36367

Този мемориал съдържа останките на неизвестен войник, убит през Първата световна война. Мемориалът се намира в Алтара дела Патрия – паметник, построен в чест на първия крал на обединена Италия.

6. Гробницата на Незнайния воин в Русия

36371

Руският мемориал се намира в Кремълската стена на Александровската градина в Москва. Телата на загинали войници от Битката за Москва през 1941 г. са били погребани в масов гроб край Зеленоград, но през 1966 г. са преместени в този мемориал в Кремълската стена. На гроба има бронзова скулптури на лаврова клонка, войнишка каска и знаме.