Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция

  • Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция
    Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция

Размяната на домове е вълнуващ начин за пътуване, който обаче не е никак разпространен в България.

Как да го направите разказва от първо лице Лия Панайотова от блога Contrabond.

След като го изпробвах няколко пъти, се убедих, че може да бъде далеч по-добър и икономичен вариант от наемането на апартамент или хотелска стая. Платформата, която използвах, се казва GuestToGuest и е нещо като хибрид между Airbnb и Couchsurfing.

Идеята за безплатен апартамент може да ви звучи абсурдно, като анонс на WS Teleshop, понеже всички добре знаем, че безплатен обяд няма, камо ли пък безплатен недвижим имот.

Оказва се обаче, че за ваканцията си можете да се настаните в самостоятелен апартамент и то без никакъв наем! Не става въпрос за платформата Couchsurfing, при която спите на нечий диван, докато собственикът се вее наоколо по гащи. Любимото ми ново откритие е сайтът GuestToGuest (буквално се превежда като „Гост към гост“), който предлага размяна на домове.

Защо размяна?

Исках да наема апартамент в Париж за няколко дни и останах втрещена. Представете си помещение с размер 10 кв.м, където на ръка разстояние от леглото се намира готварска печка, а между двете – тоалетна чиния! Притесних се, че подобен тип близост ще пререже гърлото на моята романтична почивка.

И тогава в съзнанието ми изпулва филмът „Ваканцията“. Любовната фабула е оставила смътна следа в мен, но това, което пристегна вниманието ми като в примка беше, че двете главни героини размениха домовете си за кратка почивка.

Пред перспективата за тоалетна до леглото, открехнах вратата и пуснах идеята за размяна на домове да нахлуе в съзнанието ми, колкото и странен да ми се виждаше този вариант.

Защо GuestToGuest?

Щом напишете в Google думите “home exchange” („размяна на домове“), излизат 18,500,000 резултата, за по-малко от секунда. Сайтовете, които работят на този принцип, са много и това ме обърка. Нямах представа кой от всички да избера.

В крайна сметка се опрях на простичка логика. Повечето сайтове използват годишна членска такса, като гаранция, че потребителите им са мотивирани, а и като начин да печелят. Сумата е около $100-$300, които лесно ще си „избиете“, даже и само с една размяна.

Все пак, като новобранец в този метод, не бях убедена в надеждността му и исках първо да изпробвам безплатен вариант. Така се спрях на GuestToGuest.

Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция

Как работи?

Идеята е размяна на домове, между хора от различни краища на света.

Така можете да намерите удобно, дори луксозно жилище, като в същото време станете част от местната култура и си спестите сериозна сума.

Размяната може да бъде взаимна – аз идвам у вас, а вие – в моя дом. Също така обаче се прилага размяна на точки (guest points). По този начин, ако домакинът ми в Париж няма желание да посещава София, мога да му дам точки, с които той после да отиде другаде.

Броят точки, които „струва“ всеки апартамент, се генерира от алгоритъма на сайта, като под внимание се взема големината на жилището, локацията, колко души може да побере, както и с какво разполага. Все пак, можете да намалите или увеличите точките на вашия апартамент, с до 30%.

Търсенето на обмен става като изберете локация, критерии, а след това изпратите съобщение на отсрещната страна.

Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция

Безопасно ли е?

Всеки, на когото разкажа за GuestToGuest, ме поглежда изпод вежди, потрива притеснено ръце и ми задава този въпрос. Разбира се, няма нито еднозначен, нито пък категоричен отговор.

Сайтът предлага застраховка, която можете да осребрите за хотелска стая, ако домакинът ви се откаже в последния момент. Освен това, повечето домове се предлагат срещу депозит. Сумата, която гостите ви ще платят като депозит, зависи изцяло от вас. Ако след обмена няма материални щети, депозитът ви се връща.

Какво обаче се случва, ако гостът олее белия ви диван с червено вино и направи на сол кристалната ваза от прабаба? В тези случаи GuestToGuest задържа депозита, докато вие и вашият гост не стигнете до консенсус. Сайтът не служи като медиатор, в случай на конфликт, така че ако ситуацията се закучи, би могло да се наложи съдебно решение на спора.

Как да си осигурите безопасност?

Oтговорът на този въпрос е по-лесен – като използвате здравия си разум. Това съвсем не означава да отпишете размяната на домове като опция, а напротив – да се включите възможно най-активно в процеса. Ето как да го направите:

- Пишете си с потенциалния партньор за размяната, чуйте се по Skype и въобще – комуникирайте активно, така че да разберете дали можете да му имате доверие.

- Поискайте още снимки или видео от дома на отсрещната страна.

- Много от потребителите на GuestToGuest имат оценки от предишни обмени. Прочетете коментарите и се свържете с хората, които са ги оставили.

- Задавайте въпроси, без притеснение.

Наистина ли е безплатно?

Въпреки че в базовия си вариант сайтът е напълно безплатен, все пак може и да се разделите с малка сума:

- Ако домакинът иска депозит за своя дом, то сумата минава през GuestToGuest и сайтът задържа 3,5% от нея.

- Ако искате обменът ви да бъде подсигурен със застраховка, цената й варира между €4 – €35 на ден.

- Услугата „верификация“ струва €25 и чрез нея сайтът проверява дали вие и домът ви реално съществувате. Въпреки че не е задължително да го правите, вдъхва сигурност на останалите потребители и първият ми домакин го поиска.

- Ако не ви достигат точки, можете да ги закупите.

- Имайки предвид депозита и застраховката, за първия си обмен, в Париж, платих €70. Така за 5 дни се възползвах от прекрасно жилище, с централна локация и романтичен вътрешен двор. Нещо, което би ми струвало стотици, ако бях наела апартамент, да не говорим за хотелска стая.

Лесно ли се намира размяна?

Струва ми се, че зависи от няколко фактора, като например как изглежда домът ви, къде се намира, както и дали имате оценки от предишни размени.

За да намеря първата си размяна писах на 187 души, в рамките на няколко дни. Всеки път, когато получех съобщение, трепвах от вълнение и всеки път, когато прочитах стандартния отговор, „Благодаря Ви за запитването, но за съжаление в момента не съвпада с нашите планове“, се разочаровах. Отговориха ми 127 потребителя, повечето от които отказаха размяна.

Не съм върл патриот, но все пак обичам и уважавам страната си. Затова гневно присвивах очи към монитора, когато попадах на отговори като, „Не желая да ходя в България“ и „Какво точно е София? Имам предвид, в коя част на планетата се намира?“.

В крайна сметка обаче усилията си струваха, тъй като намерих перфектния апартамент.

Моите размени

В първия ми досег с платформата, „заплатих“ с точки за чудесен апартамент в парижкия квартал Маре (Le Marais).

Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция

Чаровният апартамент, в който прекарахме парижката си ваканция.

Вторият път размених дома си в София с двойка, която живее на о. Бали. Освен че се разменихме, им отидохме на гости за няколко дни и получихме специално преживяване. Почувствах се като част от това прекрасно семейство и вярвам, че ще останем близки за цял живот.

Guest To Guest - как да размените дома си за различна ваканция

Изглед от къщата на домакините ни в Бали.

Последната ми размяна беше с една вечно усмихната италианка и двете й дъщери, които използваха апартамента ми, срещу точки, и останаха очаровани от София.

Засега резултатът е окуражителен и бих пътувала по този начин по-често.

Хотелите по цял свят изглеждат доста подобно и не ми предават атмосферата на града. Съвсем друго е да отседнеш в апартамент на парижки бохем и да откриеш френска преса в шкафа, а ароматът на кафе да се смесва с този на жасмина във вътрешния двор. Или пък да закусваш в Бали с гледка към джунглата, докато научаваш всичко за местната култура, което иначе би останало недостъпно и незабелязано.

А вие бихте ли разменили дома си с някого?