Гьокчеада – сърф за свободни души

  • Гьокчеада – сърф за свободни души
    Гьокчеада – сърф за свободни души

Това е място, за което сте чували поне няколко истории. Я съседката от горния етаж е била там на почивка, я приятелят на фризьорката ви е запален сърфист и непреклонно я води все там. В последните години турският остров Гьокчеада стана изключително популярен в България, както като едно по-спокойно място за ваканция, така и като рай за някои видове екстремни спортове.

Как да се добера дотам?   

Какъвто и транспорт да предпочитате, можете да го използвате, за да стигнете до острова. Освен класическите кола и автобус, можете да изберете авиотранспорт от Инстанбул. При първите два варианта ще имате възможността да се качите на корабче от Кабатепе или Канакале. Дори през най-натоварените месеци от годината фериботът не е препълнен, въпреки че Гьокчеада е любимо място не само за чуждестранните, но и за турските пътешественици. След като забиете своето флагче на острова, нещата с транспорта стават малко по-сложни. Между по-големите населени места обикалят минибусчета, но ако искате да придобиете пълна представа за Гьокчеада, колата ще се превърне в незаменим приятел. За съжаление, пешеходният туризъм не е най-добрата опция, особено през лятото, поради големите разстояния и горещините.

Малко бит и култура

Гьокчеада (старото му име е Имброс), е най-големият турски остров, намира се на север от входа на Дарданелите. Нос Авлака, който е част от острова, е най-западната точка на страната. Населението се състои от около 8000 души и със сигурност не е еднообразно - съвсем спокойно можете да се запознаете с хора от гръцки, турски и дори български произход. Това, както и доброто владеене на широка гама от мимики и жестове, ще са ви изключително полезни при комуникацията с местните. Разбира се, поне частични познания по турски език няма да са ви излишни, особено ако изберете най-разпространения вариант за преспиване - в нечия къща. Във всяко село има доста къщи, които се дават под наем и то на съвсем приятна цена. Не можете да очаквате шоколадче на възглавницата и рум сервиз, но пък за сметка на това собствениците им ще ви накарат да се почувствате като част от семейството, а съседите съвсем приличат на тези от българските села с любими въпроси като "Ти откъде идваш?" и "На кого си?"

Какво мога да си „открадна“ за спомен?

Първите снимки, които направите на острова, най-вероятно ще изобразяват много маслинови горички и идилични пейзажи с козлета. От тях идват и двата най-екологични варианта за сувенири, които да подарите на приятелите си - домашно приготвен зехтин и козе сирене. Другият момент, който няма как да не ви впечатли, особено ако пътят ви до Гьокчеада е минал през родното Черноморие, са безлюдните плажове. Има моменти, в които може да се окажете буквално единственият човек на ивицата. Все пак трябва да сте подготвени и за страстната любов на някои туристи към пояси, плувки, възглавнички - изобщо всичко гумено. Можете да ги намерите на по-големите плажове през почивните дни.

Какво пък му е толкова интересното на този остров?

Гьокчеада вероятно е най-известен с това, че събира една по-различна порода хора - екстремните спортисти. По-точно кайт и уиндсърфистите. Сред българските фенове на тези спортове се говори, че мястото е било "открито" от роден сърфист. Независимо от мнението ви за този слух, едно е сигурно - Гьокчеада се е вкопчил здраво в сърцата на голяма част от нашите сърфисти. В случай, че все още не е дошъл вашият момент да хванете дъската и да се борите с платното, спокойно можете да се порадвате на чуждите усилия от дистанция. Ако си падате по проекти стил "направи си сам", трябва да предупредите спътниците си, че ще прекарате часове клечейки на брега, за да събирате цветни камъчета или пък да се мажете с хума и луга. След плажа пък можете да посетите изоставеното гръцко селище Бадемли, откъдето се разкрива гледка над острова и морето. На фотографите по душа със сигурност ще им се прииска все още да имаше "филмчета", за да могат после дa се хвалят колко много за изщракали на това прекрасно място.    

Ако за вас пътуването-мечта задължително съдържа минимум 5-звездни хотели, Гьокчеада вероятно няма да се превърне в любимото ви място. Но пък ако имате желание да се отдалечите от големите курорти за една вече есенна почивка, островът дава възможност за много свежо и природосъобразно прекарване.