Хълмът на кръстовете в Литва

  • Хълмът на кръстовете в Литва
    Хълмът на кръстовете в Литва

Нека ви отведем до едно странно местенце в Литва – Хълмът на кръстовете, където можете да видите между 100 и 200 хил. кръста.

Няма конкретни сведения за това кога и защо точно е било създадено това причудливо място. Според историците най-вероятно първият кръст е сложен след въстанието на поляци и литовци против Руската империя през 1831 г. Без значение обаче кой точно го е направил, днес, почти 200 години по-късно, мястото се е превърнало в свещен хълм за католици от цял свят, които са донесли и закачили стотици хиляди кръстове, статуи и християнски символи тук. Точният брой на религиозните вещи е незнаен. През 1990 г. те са били приблизително 55 хил., през 2006 г. – 100 хил., а според някои днес са двойно повече.

Мястото придобива особена популярност в периода 1944-1990 г., когато Литва е част от СССР. В комунистическата държава католицизмът е забранен и изместен от атеизма. Литовците обаче започват да идват тук и оставят кръстове, превръщайки хълма в своеобразен бунт срещу системата и демонстрирайки своята дълбок афинитет към християнството. Чрез хълма те символично показват, че запазват своята религия, произход, наследство и идентичност. Това за тях се превръща в акт на мирен протест и съпротива.

Разбира се, на властта това въобще не и харесва и тя на 3 пъти през годините минава с булдозери през хълма, унищожавайки всичко. Дори има планове на мястото да бъде построен язовир. Това обаче не спира местните и те всеки път започват от нулата и продължават да обсипват хълма с кръстове. След падането на социалистическия режим мястото става още по-обичано и популярно и местните свободно продължават да го поддържат.

Хълмът на кръстовете в Литва

Около това място има много легенди. Според една от тях там е имало черква, която е била ударена от светкавица, която я унищожава напълно и убива всички в сградата. Местните хора казват, че можете да видите призрачно шествие на монаси в подножието на хълма при изгрев слънце. Най-известният мит за създаването на хълма обаче е историята на отчаян баща, чиято дъщеря изведнъж пада тежко болна. Докато момичето лежи на смъртния си одър, бащата получава видение за жена, която му казва да направи дървен кръст и да го постави на близкия хълм; ако го стори – дъщеря му ще оздравее. Сутринта отчаяният човек побърза да издялка дървен кръст с подръчни материали и се втурнал към хълма. Когато се върнал – дъщеря му го посрещнала на прага – румена и здрава.

От тогава насам хората идват тук и слагат кръстове с надеждата, че техните молитви ще бъдат чути. В наши дни хълмът е приет за католически, но тук могат все по-често да се намерят и символи от други религии като исляма и юдеизма. На мястото всяка година се стичат хиляди поклонници, превръщайки го в една от най-нестаднартните и интересни забележителности в Литва.