Хитри съвети за къмпинг, които ще ви изненадат

  • Хитри съвети за къмпинг, които ще ви изненадат
    Хитри съвети за къмпинг, които ще ви изненадат

Всеки почитател на спането на палатка има своите малки тайни, които е открил през годините. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да спестите място, да се спасите от комарите или просто да откриете неочаквани приложения на познати предмети.

1. Направете си тонколони

Ако сте забравили колонките за телефона/плейъра си, има един много лесен трик, с който можете да усилите звука – вкарайте телефона в порцеланова чаша, която действа като естествен усилвател. Не особено практичен съвет, но пък е интересно да го знаете и за други ситуации.

2. Прогонете комарите

Знаете ли, че салвията (или градински чай) е естествен репелент. Хвърляйте по някоя клонка в огъня от време на време и това ще държи комарите настрана. (Припомнете си и защо ни хапят комарите)

3. Запазете дрехите си топли

Ако сте в планината или на къмпинг през зимата, сутринта ще ви се иска дрехите ви да са топли. Можете да го постигнете, като ги пъхнете в спалния си чувал при вас през нощта.

4. Скрийте ценностите си в сапун

Ако сте на някое пренаселено място и искате да се разходите на спокойствие, можете да използвате този стар трик от бойскаутите – издълбайте вътрешността на сапун и приберете вътре парите си.

5. Направете месото по-ароматно

Бърза алтернатива на маринатата – сложете месото на скарата, а над него 2-3 клонки розмарин или друга подправка, която харесвате.

6. Никога отново не губете ключовете си във водата

Особено полезен съвет, ако сте предвидили плаване с лодка – направете корков ключодържател (вижте как се прави тук).

7. Използвайте царевичен чипс за подпалки

Ако подпалките ви са се намокрили и имате проблем със запалването на лагерния огън, дано сте любители на царевичните чипсове. Макар това да не говори много добре за хранителните му стойности, чипсът гори идеално.

8. Използвайте счупеният телефон за оцеляване

Ако при нормални условия един работещ мобилен телефон е далеч по-полезен от един счупен мобилен телефон, в екстремни ситуации, когато ви се налага да оцелявате насред дивата природа, счупеният вариант може да ви спаси кожата. От него можете да си направите компас, острие, да запалите огън или да привлечете вниманието на спасителен екип. Вижте как да използвате счупен телефон за оцеляване.