По света: По-чист въздух откакто си стоим вкъщи

  • По света: По-чист въздух откакто си стоим вкъщи
    По света: По-чист въздух откакто си стоим вкъщи

Тъй като милиони хора по света не използват автомобилите си и остават вкъщи, това оказва видим ефект върху околната среда. Почти навсякъде местните, които са свикнали да виждат смог и замъглено небе, забелязват драстично намаляване на замърсяването на въздуха. 

След 23 март в Обединеното кралство, качеството на въздуха се подобрява драстично, като нивата на азотния диоксид  падат с 60% на някои места, в сравнение със същия период през миналата година, а замърсяването на въздуха в градове като Лондон и Глазгоу намалява на половината, според BBC.

Според Guardian замърсяването с фини прахови частици наблюдава най-голямо намаление в Лондон, Бирмингам, Бристол и Кардиф, следвано от Манчестър и Белфаст; Глазгоу и Нюкасъл видяха по-малко въздействие. Учените смятат, че тези нива ще намалеят още повече.

В Съединените щати също има по-малко замърсяване: Curbed съобщава, че наскоро Лос Анджелис е имал най-дългия участък от чист въздух от 1980 г. насам, а картите от лабораториите на Декарт показват, че качеството на въздуха се е подобрило и в други градове на САЩ, съобщава Fast Company. Жителите в Северна Индия съобщават, че вече могат да видят заснежените Хималаи на 200 километра разстояние за първи път от 30 години насам, а в Италия нивата на замърсяване са се променили толкова драстично, че разликата може да се види от космоса. 

Според данните, събрани от спътника Copernicus Sentinel-5P, през януари се наблюдава видимо понижение на замърсяването на въздуха над Италия, обяви в средата на март Европейската космическа агенция със забележим спад на концентрациите на азотен диоксид в северната част на държава, където блокирането на страната е влязло в сила само няколко дни по-рано. 

В Китай замърсяването също намаля значително, поради коронавирусната карантина. Според картата на НАСА, нивата на NO2 за първи път спаднаха близо до Ухан, тенденция, която продължи. 

Замърсяването на въздуха е един от факторите, които увеличават смъртните случаи от COVID-19. В проучване, публикувано тази седмица, изследователи от Харвардския университет подчертаха връзката между дишането в замърсен въздух в дългосрочен план и развиването на най-тежките симптоми на вируса. „Резултатите от този документ предполагат, че дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха увеличава уязвимостта при преживяването на най-тежките резултати от COVID-19“, пишат авторите на проучването. 

Някои екологични активисти се надяват това ясно разкритие да доведе до трайна промяна. „Наблюдаването на този спад на замърсяването на въздуха показва, че по-малкото трафик може бързо да доведе до по-чист въздух“, заяви пред Би Би Си - Приятели на Земята, кампанията за чист въздух - Джени Бейтс. „След като тази ужасна ситуация приключи, не искаме да бързаме да се връщаме назад до мястото, където бяхме. Можем да имаме по-добро, по-чисто бъдеще за себе си и планетата“.