Идеи за почивните дни през септември

  • Идеи за почивните дни през септември
    Идеи за почивните дни през септември

Септември е един от любимите ни месеци – разточителен откъм почивни дни за щадящ преход от летните отпуски към есенното работно оживление. А времето все още е подходящо за всичките ни любими занимания на открито, за екскурзии на север и на юг, за дълги уикенди и блажена почивка.

През 2012 г. неработните дни са от 6 до 9 септември. Ето няколко вдъхновения от нас – независимо дали сте решили, че е време за късно море, последни планински преходи или откриване на нови дестинации в чужбина.

Вдъхновения в България

Ако сте почитатели на по-активната почивка, направете си маршрут от няколко места из България, включващ както културни забележителности, така и планински разходки във все още меките дни – например Банско – Добринище – село Добърско. По този маршрут ще съчетаете топлия минерален басейн в Добринище с къщата на Неофит Рилски, центъра, посветен на Паисий, и иконата с Христос на ракета в Добърско.

Дори и да не сте почитатели на риболова, прекарайте няколко дни на брега на ДунавТутракан - езерото Сребърна - РусеСилистра. Можете да гребете измежду дунавските острови, да хапнете невероятна рибена чорба, да посетите Есенния салон на изкуствата и да наблюдавате птиците от специалните скривалища в тръстиката.

Тетевенският Балкан е друга възможност за есенна планинска разходка – маршрутите са много, с различна трудност и интересни имена като „Свеж полъх под слънчевия камък“. 

Ако обичате къмпингуването, това може да е последен шанс за спане на открито. Само си изберете къмпинг на море или планина и стягайте багажа.

Последно, но не и по значение, мислим да ви вдъхновим с Троян и околностите му. В Троян не просто ще пиете по една троянска сливова ракия, но можете и да наблюдавате ритуала крадене на мома, да минете по пътя на древните римляни в крепостта Состра, да разгледате Троянския манастир и да се разходите в местността Беклемето.

Вдъхновения в чужбина

Вижте наклонената кула в Пиза, разходете се по брега на река Арно (същата, която минава и през Флоренция) и хапнете късни смокини и прясно изпечени кестени от уличните продавачи. 

Есен по виенски ни звучи не само вдъхновяващо, ами и вкусно, и класически-музикално. Дори и да сте били там много пъти, винаги има нещо, което сте пропуснали. Като например подземното езеро Зеегроте. В него температурата целогодишно е 9 градуса, така че лошо време не би ви спряло.

Олимпиадата свърши, тълпите от туристи, които я чакаха да приключи, за да видят Лондон – също намаляха. А ако бюджетът ви е поизтънял след летните отпуски, знаем какво да ви предложим да правите в британската столица за без пари.

Септември е и времето, когато от хърватското крайбрежие изчезват от полезрението многохилядните туристически тълпи. На тяхно място идват ниските цени, автентичната атмосфера и характерното балканско гостоприемство. Не пропускайте да посетите Задар с неговия орган, на който свирят морските вълни, както и неземния Дубровник.

Какво се случва?

Началото на септември може да се похвали с многобройни празници на градове в България (Белово, Берковица, Симитли, Раднево, Ветово), където си знаем – по традиция на централните площади има музика и веселба. По същото време в Берлин е време за уиски, а в Италия отбелязват тържествено афродизиака. На Манастирска поляна край Сопот пък се провежда фестивалът „Въздухария“. Всички събития по време на септемврийските празници вижте тук.