Интересни факти за Индия, които може би не знаеш

  • Интересни факти за Индия, които може би не знаеш
    Интересни факти за Индия, които може би не знаеш

Индия е огромна и колоритна страна, за която почти всеки е чувал по нещо интересно.

Въпреки това със сигурност има доста факти, свързани с нея, които могат да ни изненадат. Ето някои от тях:

География

 Индия се намира в Южна Азия, като граничи с Пакистан, Непал, Китай, Бутан, Бангладеш и Бирма. Тя е на 7-мо място в света по големина, що се отнася до територия, и на 2-ро място по брой жители след Китай. 

Език

В Индия се говорят над 780 езика, като се смятат и диалектите. Тъй като през последните 50 години са отпаднали около 250 диалекта, не може да се даде абсолютно точен брой. Любопитен факт е, че тук все още се говори диалекта Тамил, който е най-старият жив език с граматика в света. Официалните езици в страната са английският и хинди.

Златни бижута

В Индия се намират над 11% от златото в света, като това не се дължи на факта, че добивът в страната е голям. Причината е, че за индийците златото е символ на просперитет и щастие, и те го носят като украшение в големи количества. Злато се подарява при важни поводи, като сватба, раждане, повишение в работата и др. Според неофициални данни в Индия се носят 11 000 тона злато.

Интересни факти за Индия, които може би не знаеш

 Мумбай

Това е най-големият град в Индия, като се счита, че въздухът е толкова замърсен, че един ден прекаран там се равнява на 100 изпушени цигари. Освен това Мумбай е единственото място, където могат да бъдат видени куриерите дабавала. Тяхната работа е да доставят храна, като я вземат от дома и я носят на работещият глава на семейството. Броят на тези куриери е огромен – около 400 хиляди, но все пак често се случва да правят грешни доставки и храната да не стига до правилният човек.

 Кама Сутра

Индия е родина на любовното изкуство, намерило израз в световноизвестната Кама Сутра. В нея освен сексуалните пози има съвети за добър и пълноценен живот. Малко странен факт е, че именно тук полигамията е разрешена, като рекордът се държи от мъж с 39 съпруги и 94 наследници.

 Религия

От Индия произхождат 4 религии – индуизъм, будизъм, сикхизъм, джайнизъм, като изповядващите индуизъм в страната са най-много. На второ място пък се нарежда мюсюлманството, като Индия е и втората държава след Индонезия с най-голям брой мюсюлмани.

Интересни факти за Индия, които може би не знаеш

Сезони

Индуисткият календар се състои от 6 сезона, тъй като през лятото и зимата има дъждовни периоди. Това са: пролет; лято; лято на мусоните; есен; зима; зима на мусоните.

Играта шах

Корените на тази популярна игра също идват от Индия, като първоначалното име на шаха е било чатуранга.

Интересни факти за Индия, които може би не знаеш

История

Любопитен факт е, че преди 5 000 години тук са се зародили общности с постоянно местоживеене, което е било нещо уникално за времето си, тъй като тогава останалата част от света е живеела на номадски начала.

Медицина

Индия се смята за родина на медицината, която е възникнала още преди 2 500 години. За неин баща се смята Чарака, а като пръв в областта на хирургията се посочва Сушрута. Освен на хуманната медицина, Индия се счита и за родина на ветеринарната такава.

Боливуд

Това е името на индийският еквивалент на Холивуд, който е в пъти по-продуктивен. Тук всяка година се снимат около 800 филма, като приходите от билети възлизат на 3, 2 милиарда долара.

 Интересни факти за Индия, които може би не знаеш