Интересни събития този уикенд (12 - 14 юли)

  • Интересни събития този уикенд (12 - 14 юли)
    Интересни събития този уикенд (12 - 14 юли)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

„Синтез“ – изложба на индонезийски и български текстил, артефакти и бижута

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута. Тя се организира от Посолството на Република Индонезия в България със съдействието на Музея. Експозицията гостува в зала „Временни изложби“ в периода 10 юли – 30 август 2019.

Временната изложба „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута е част от поредицата „Чудесата на Индонезия“. Основната идея е представянето на съществуващи сходни точки между изкуството на Индонезия и България както в исторически аспект, така и в съвремеността.

Първата част от експозицията включва текстил и тъкани от Ява, Суматра, Бали и Източна Нуса Тенгара с различни техники на изработка: тъкане, батик (използва се восък при рисуването на тъкани), тай-дай (връзват се отделни части на плата или преждата, за да не абсорбират боите, с които се обработва). В мотивите е вложен философски смисъл, а боите са ярки и естествени. 

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Лятно кино в парка Пловдив

от 10 до 28 юли

До края на месеца в града под тепетата ще бъдат прожектирани 11 филма на емблематични градски локации – Цар Симеоновата градина, Небет тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база, парка до Покрития мост на р. Марица, парк „Розариум“, парк „Лаута“ и „Ротари парк“ – Тракия.

 

Освен специалната селекция заглавия от българското и европейското кино, в програмата са включени и 11 късометражни филма, които ще предшестват всяка една от прожекциите.

Повече информация тук.

*

Международен фото салон Пловдив 2019

от 29 юни до 15 юли

Международен фото салон Пловдив 2019, което ще се състои на 29 юни 2019, събота, от 13.00 часа в Цар Симеоновата градина.

„VI Международен Фото Салон Пловдив 2019“ се провежда под патронажа на FIAP, PSA, HPS и Фотографска академия „Янка Кюркчийска“. В шестте раздела участват 4006 фотографии, представени от 307 автора от 41 държави, от 5 континента. За финалната селекция, петчленното международно жури от три държави, с председател Riccardo Busi, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, President of FIAP board of directors. (Италия), определи  950 фотографии на 246 автора от 39 държави.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Повече информация тук.

 

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Джаз в Бургас

от 11 до 13 юли

Само дeн дели бургазлии от разтапящия сетивата фестивал - "Джаз в Бургас". В първата част на музикалното събитие през юли в романтичната обстановка на Експо център "Флора" ще изгреят джаз музикати от БългарияГърция, Автралия, Англия, Франция и Испания. Начало на фестивала на 11 юли, ще положат проектите "Red light district project", "Крис - крос " и "dRom" /Гърция/.

Веднага след тях, на 12 юли за доброто настроение на отбраната публика на фестивала, ще се погрижат "Дейвид Дауър трио" /Австралия, Англия/, "Two guitars Jazz live" и "Metaformoza". Програмата на китарното дуо "Two guitars Jazz live" включва джаз стандарти, джипси джаз, фюжън, фламенко и авторски пиеси от български композитори. Невероятна музикална симбиоза се създава в процеса на музициране между двамата музиканти - баща и син. Изпълнителският им стил е жив и динамичен, често виртуозен, но също така вглъбен и задълбочен в тайните на джаза.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

„Варненско лято“

от 11 до 12 юли

Два концерта с вход свободен ще представят млади таланти на „Варненско лято“

На 11 юли в Градската художествена галерия на Варна ще се изявят носителките на първи награди от Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ Шумен 2019 – Нан Джоу Лий и Мария-Десислава Стойчева. На 12 юли сутринта започва годишното състезание на Фонд „Цигулките на проф. Минчев“, а вечерта пред фестивалната публика ще излязат учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев

 

В модула „Лятна академия“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2019 предстоят два очарователни концерта, които ще покажат бъдещето на изпълнителското изкуство. Организаторите на фестивала са осигурили вход свободен за тях, за да могат повече приятели на музиката да насърчат изявите на младите таланти. И двата концерта са в Градската художествена галерия на Варна.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

"Яворови дни” 2019 - поетичната нирвана на Поморие

от 11 до 13 юли

Пейо Тотев Крачолов е роден в Чирпан на 13 януари 1878 г., но през септември 1899 г. в Анхиало, днешно Поморие, се ражда Пейо Яворов. Вдъхновен от морето, неспокойният дух на младия телеграфист трескаво търси и размишлява. Край скалите на морския бряг Яворов написва едни от най-хубавите си произведения – поемата „Калиопа“,  елегията „Арменци“, сакралната изповед "Към морето" и още над 30 творби. Появяват се и нови мотиви, които по-късно също са реализирани върху белия лист. В края на август 1900 г. Яворов напуска Анхиало и заминава за София, но натрупаните впечатления и споменът за тази година оставят отпечатък върху творчеството му до последните мигове от неговия живот.

През 2019 се навършват 120 години от пристигането на поета в Анхиало, а в съзнанието на местните хора той никога не си е тръгвал. Доказателство за това е 61-то издание на поетичните празници "Яворови дни", организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”. Чрез поезия, музика, изложби и театър от 11 до 13 юли Поморие отново ще достигне поетичната си нирвана и ще почете паметта на твореца.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Дикси Джаз Фест 2019

от 11 до 13 юли

Австралийско-британско джаз трио, два родни авторски проекта, две млади фънк групи и домакините от болярския диксиленд  ще се съберат на една сцена в средата на юли за радост на любителите на джаза във Велико Търново.

Единадесетото издание на Дикси Джаз Фест се завръща от 11 до 13 юли с шест концерта в три фестивални вечери.  По традиция сцената на джаз фестивала е разположена под  паметника на Асеневци.  И тази година програмата ще бъде подкрепена с  диксиленд парад по улиците на Велико Търново и с джемсешъни в клуб Мелон.

Фестивалът се организира от Фондация Дикси Джаз Фест и се провежда благодарение на  финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Негови любезни домакини са музикантите от Роял Дикси Бенд.

Повече информация тук.

*

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАЛЧИК

Фестивал "Пясъчни творения"

на 13 юли

От две години насам, в началото на астрономическото лято, Белият град - Балчик е домакин на детския фестивал „Пясъчни творения” и събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят.

Целите на фестивала са: децата да работят сред природата, с естествени материали, и да разкрият своя талант.

Инициатор на събитието е Мартин Кръстев, на 16 години. 
Организатор е Държавен културен институт „Културен център „Двореца”. 
Провежда се с подкрепата на местните медии, "Кооперация "Черно море" Балчик и плажен бар „Delano”.
Празникът на пясъка и децата е ежегоден. 
Място: плаж „Двореца”

Първото издание на форума се проведе през 2016 на 25 юни и в него участваха 43 деца от цялата страна.

Повече информация тук.

 

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Лятна академия Русе

от 1 до 12 юли

От 1-ви до 12-и юли момичета и момчета на възраст от 14 до 18 години ще имат възможност да се включат в Професионалното ателие „Културно наследство“.

Заниманията ще продължат две седмици и ще се ръководят от специалисти от русенския музей – археолози, историци, биолози, музейни педагози. Часовете ще се провеждат в музейните експозиции, а темите обхващат различни периоди от Праисторията до Съвременността.

Повече от десетилетие специалисти от Русенският музей реализират образователни инициативи за подрастващи и презентират културното наследство на региона. Освен чрез лекции и посещения на музейни обекти, младите „академици“ от Професионалното ателие имат възможност да активно участие в процеса като направят и представят свое проучване върху местната история. Методите на Експерименталната археология пък позволяват на участниците не само да видят, но и да изпитат част от всекидневните процеси от далечни епохи.  

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ДОБРАЛЪК И БОЙКОВО

Представление "Шепоти от Родопски приказки"

от 2 до 18 юли

За втора година родопските села Добралък и Бойково ще се превърнат в международно културно средище.

"Театър по пътя" е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

Тази година френски, белгийски и немски артисти ще населят две родопски села - Добралък и Бойково - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни  и съвременни форми.

Артистите канят всички любители на приказни приключения на пътешествие, което започва от горските пътечки на Родопите и неусетно ни понася през предания и легенди във вълшебен свят на поезия, музика, Родопски напев и шепоти от далечни земи.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Поклоннически пешеходен поход „Светият път”

от 1 юли до 31 юли

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което събитие е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.

Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, ПавликениСвищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, МездраВрацаСвоге, Нови Искър, София, ПерникРадомирДупницаБобошевоРила. На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 08.-11.07.2019г.

Повече информация тук.

*

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук.

 

***