Интересни събития този уикенд (4 -7 май)

  • Интересни събития този уикенд (4 -7 май)
    Интересни събития този уикенд (4 -7 май)

Три пъти "Ура!" за месец май и неговите почивни дни!

Тази седмица уикендът ще е по-дълъг, защото официално ще почиваме на 5, 6 и 7 май (събота, неделя и понеделник). Ето с какво да се забавляваме и какво да посетим, за да оползотворим почивките си .

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба FOOTloose

до 5 май

Изложбата ще се състои в галерия и арт депо „Червената точка“. Обединяващата тема тази година е FOOTloose /в превод – необвързан, свободен/. Привлечени от свободата на изразяване, младите майстори на съвременната графика ще прескочат ограниченията на техниката и ще потърсят себе си в различни изразни средства. Общата им изложба ще представи, разбира се, класическа графика с очаквано неочаквани сюжети, но също така ще включва инсталации, видео арт и живопис. Арт депо „Червената точка“ препоръчва: вижте ги сега, защото догодина ще са много по-различни. Още информация тук.

*

Гергьовден в Националния военноисторически музей

6 май

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. За пръв път на празника посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба „Враг/Приятел“, която разкрива сложния пъзел на военните и политическите  взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – ТурцияРусия и Германия. Цялата програма вижте тук.

*

Световно бягане Wings for Life World Run 2018

6 май

За втора поредна година български атлети, популярни личности и вдъхновители ще подкрепят каузата на фондация Wings for Life за откриване на лек срещу гръбначните увреждания. Хора по света ежегодно биват приковавани към инвалидни колички, вследствие на различни инциденти. В момента обаче, в множество страни по света, учени и медицински специалисти участват в повече от 80 изследователски проекта, чиято цел е да открият как уврежданията на гръбначния стълб да станат напълно лечими. Лицата на Wings for Life в България ще подкрепят каузата, като се присъединят към организирания Wings for Life App Run в Борисовата градина в София или към някое от останалите бягания в други градове на страната, или ако бягат самостоятелно, където и да се намират. Всички бегачи, ще бъдат засичани от приложението Wings for Life World Run App на мястото, на което се намират в деня на световното бягане. Световното бягане започва точно в 14 часа българско време.  Още информация тук.

*

Изложба "Трепка българска"

до 11 май

Автор на изложбата е Венцислава Великова от Белослав. Тя представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Тя избира да изобрази елементи от трепки, водена от желанието да ни покаже едно различно нейно възприятие. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа. Изложбата може да бъде посетена до 11 май 2018 г. в работното време на Националния етнографски музей на пл. "Княз Александър I" № 1 в София. Повече информация тук.

*

Изложба “A DREAM”

до 16 май

Галерия „ЕТЮД“ има удоволствието да ви представи изложбата “A DREAM” (ЕДНА МЕЧТА), която представя творби, рисувани в периода 2014-2018 г. и е дебютна самостоятелна изява на Румяна Дамянова. Отразяващата се върху платната „мечта“ (или „сън“) е не просто създадена от въображението представа – тя е пъстроцветна, красива, нелогична, нереална, проекция на непреодолимия импулс за експресия на случващото се в личните емоционални хронос и топос, което може да бъде изразено единствено по този начин. Още информация тук.

*

Изложба "Нищо не се губи"

до 18 май

Гьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико). В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време. Още информация тук.

*

Инсталации "Разкази" и "Съзвездни букви"

до 19 май

Регионален исторически музей - София представя интерактивната инсталация "Разкази" и видео инсталацията "Съзвездни букви". Автор е визуалният артист Христо Гелов, който живее и твори в Испания. Интерактивната инсталация "Разкази" се фокусира върху човешките истории и съдби, които витаят навсякъде около нас. Всеки посетител може да премине през инсталацията и да послуша "прелитащите" истории. Те се нашепват посредством звуковете на докоснатите камбанки и чанове, наброяващи общо 170. Видео инсталацията "Съзвездни букви" пък се прожектира директно върху един от куполите в Централното фоайе на Регионалния исторически музей – София. Тя носи идеята за вдигащия се към небето поглед, който преоткрива звездните ориентири и се опитва да разбере накъде ни упътват те сега. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Гергьовден в Етнографски музей на открито „Етър”

5 - 6 май

Вижте събитията по случай Гергьовден в ЕМО "Етър". Честването на празника започва още на 5 май е 11:00 часа с младежко надиграване „На Гергьовденското хоро”. В музея ще има и базар на мляко и млечни продукти, възстановка на гергьовденска обредност и обичаи и още интересни активности. Повече информация можете да откриете тук.

*

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

***