Интервю с първия български турист Алеко Константинов

  • Интервю с първия български турист Алеко Константинов
    Интервю с първия български турист Алеко Константинов
  • Интервю с първия български турист Алеко Константинов
    Интервю с първия български турист Алеко Константинов

Едно нестандартно интервю с основоположника на организирания туризъм в България – Алеко Константинов

Ние не можем да интервюираме Алеко Константинов и да го питаме как обича да пътува и кое е любимото му място, но пък преди повече от век това е направил проф. Иван Шишманов. Допълнихме неговото интервю с няколко мнения на Алеко от тогавашната преса.

От кое място Ви е останал най-приятен спомен?

От върха на Айфеловата кула и от Ниагара.

Кой е според Вас най-хубавият момент през деня?

Ранна утрин преди изгрев слънце.

Коя е най-любимата Ви миризма?

Миризмата на параходите и железниците.

- Оценяват ли българите собствените си забележителности?

- Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите.

- За какво пътешествие мечтаете?

- Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци. (Днес този маршрут е познат като „Ком – Емине“ или международен маршрут Е-3)

За рождена дата на туристическото движение в България се смята 27 август 1895 г., когато след призив на Алеко Константинов във вестник „Знаме“ 300 души се изкачват на Черни връх. При това през нощта. Именно това е събитието, заради което Щастливеца се смята за основоположник на организирания туризъм в България, а тази дата става рождена на Българския туристически съюз. И до днес всяка година стотици хора се изкачват на този ден на върха на Витоша.

- Доволен ли сте от резултата на инициативата си?

- Ефектът, който произведе поканата, надмина стократно всякакви очаквания. Сега, след като бях честит да видя цял панаир на самия връхчец на Витоша, мога смело да попълня цитираната чужда фраза „Господа, изучете България, за да я обикнете“. Около четиристотин души през Драгалевци, през Беглер чифлик, през Бистрица, през Княжево плъзнаха през нощта срещу неделя по гърдите на Витоша и при изгряванието на слънцето триста души бяха при Черния връх! Е, право да си кажа, туй благородно надпреварвание ме порази! Картината, която представляваше Витоша в събота през нощта, беше до такава степен величествена, щото се отказвам даже опит да направя за описванието й.

Днес върхът се посещава от около един милион души годишно, а от метеорологичната станция на Черни връх релеф на писателя все още наблюдава пристигащите любители на планината. Самата хижа „Алеко“ пък е най-старата на Витоша, издигната през 1905 г. и оттогава непрестанно подобрявана и променяна.

Страстта за пътуване на Алеко го отвежда и до далечни земи. През 1889 г. посещава Всемирното изложение в Париж (изложението, заради което е издигната Айфеловата кула). През 1881 г. отива на изложението в Прага, а през 1893 г. предприема смело за времето си пътуване до Новия свят. Той пише едни от първите пътеписи в българската литература, наред с Иван Вазов.

На снимките релефът на Алеко на Черни връх и родната му къща в Свищов.

Четете интервютата на Peika.bg с вдъхновяващи пътешественици всеки вторник.