Инженерно чудо - мостът, който свързва Дания и Швеция

  • Инженерно чудо - мостът, който свързва Дания и Швеция
    Инженерно чудо - мостът, който свързва Дания и Швеция

Мостът Йоресунд е един архитектурен и инженерен шедьовър, който свързва Швеция и Дания, и определено ще надмине очакванията ви, ако минете по него.

Той е открит през 2000 г., като построяването му отнема 5 години. Това всъщност е доста кратък срок за изпълнение, като се имат предвид мащабите му. Йоресунд е дълъг 8 км, преди да достигне изкуствено създадения остров Пеберхолм. От острова до тунела дължината е 4 км и след това има още 4 км тунел. Общата дължина на съоръжението е 16 км.

Мостът представлява многолентова магистрала, по която се движат автомобили и всякакви пътни превозни средства. По него също така минават и железопътни линии, а отделно на това, по конструкцията са разположени и мрежови кабели, които да пренасят данни и подсигуряват интернет на цяла Финландия.

Инженерно чудо - мостът, който свързва Дания и Швеция


Интересен факт за Йоресунд е, че той е най-дългият комбиниран пътен и железопътен мост в Европа между два големи градски района. Той свързва транспортната мрежа на Скандинавските острови с тази на Централна и Западна Европа.

Проектът е на датска инженерна фирма и през него минава границата между двете държави, но заради Шенген и други гранични споразумения, проверки на документи почти не се правят. Управлява се съвместно от Дания и Швеция, като позволява на над 3,7 млн. хора да живеят в една държава и да работят в друга, ако желаят. 

Мостът Йоресунд получава наградата на “Международната асоциация за мостово инженерство” за Изключителна структура през 2002 г. и го определят истинско инженерно чудо“