Исландия - най-горещата туристическа точка след пандемията

  • Исландия - най-горещата туристическа точка след пандемията
    Исландия - най-горещата туристическа точка след пандемията

Само на 25 минути път с кола от исландското международно летище Кефлавик, пешеходна пътека се извива на повече от три километра, за да разкрие пред очите на посетителите може би най-великото шоу на Земята в момента.

Най-новият действащ вулкан в Исландия, Гелдингадалур, изригва, за момента на редовни интервали, във фонтан от ярко оранжева лава, която каскадира над ръба на калдерата толкова интензивно, че посетителите понякога могат да усетят топлината.

Да бъдеш в Исландия точно сега (страната отвори на 6 април за напълно ваксинирани пътници и тези, които могат да докажат, че са преболедували COVID-19) идва с обичайната комбинация от природни чудеса зад всеки ъгъл, съчетани с добре дошлото усещане за връщане към някаква нормалност.

Наскоро правителството отмени изискванията за маски на повечето обществени места, с изключение на летищата и други транспортни услуги. "Можете просто да усетите облекчението в града, когато премахнаха ограниченията за маските", казва Ерлинг Йоханесон, златар в Рейкявик и председател на Федерацията на исландските художници пред CNN. "Усещането е, че вече приключваме с този тежък период."

В допълнение към относителния му лесен достъп и плавен процес на пристигане за ваксинирани пътници, това, което в момента води посетителите обратно в Исландия, не се е променило.

В страната на огъня и леда, където ледници пълзят по вулкани и фулмари се извисяват от морските скали, има природни забележителности, които спират дъха, на всеки завой. Изригващият вулкан, чиято лава започна да пълзи по склоновете му на 19 март, е само черешката на тортата.

Но в момента има нещо по-фино във въздуха в Исландия. Това е чувство на благодарност и надежда, което изглежда по-скоро е двупосочно - както от страна на местните жители, така и на посетителите. Това чувство е по-силно, отколкото през последните години.

Туризмът в Исландия през последното десетилетие, меко казано, процъфтява.

След изригването на Eyjafjallajökull през 2010 г., което предизвика хаос във въздушния трафик в цяла Европа, страната се озова категорично в световните заглавия - и в световния кръг на туризма. С население от около 360 000 души, през Исландия са преминали около половин милион чуждестранни посетители през 2010 г. до над два милиона през 2019 г., според Исландския туристически съвет.