Испания обяви 16-ия си национален парк

  • Испания обяви 16-ия си национален парк
    Испания обяви 16-ия си национален парк

Простирайки се на северозапад от слънчева Малага и югоизток от белия град Ронда, близо до Марбея в далечния юг на Испания, спокойната Сиера де лас Ниевес в Андалусия е на ръба на превръщането си в национален парк в продължение на повече от шест години. Сега, след дълги очаквания, забавяния заради наложените ограничения заради обявената пандемиия и благодарение на отдадената, практическа кампания от местните общности, тя най-накрая получи официално одобрение. Сиера де лас Ниевес е 16-ият национален парк в Испания, третият в Андалусия и първият за провинция Малага. Хубавата новина е, че има големи надежди, че създаването му ще помогне за съживяването на този селски регион, докато сте там.

Често посипана със сняг през дълбоката зима тази рядко населена планинска чудодейна земя е защитен природен парк от 201 кв. км от 1989 г., а половината от нея е биосферен резерват на ЮНЕСКО в продължение на 25 години. Наскоро обявеният национален парк е дом на около 1000 козирога, както и сърни, видри, различни хищници, сред които златни орли, както и на дъбови гори. Мястото обаче е особенно специално зарад налчето на пинзапос (испански ели) – своеобразни реликви от ледниковия период на Иберийския полуостров, открити само в три районана южна Испания и в северната част на Мароко. Около 65% от испанските пинсапо се намират в Сиера де лас Нивес, като най-известният екземпляр е Pinsapo de las Escaleretas, за който се смята, че е на възраст между 350 и 550 години.

Дългоочакваният трети национален парк на Андалусия сега заема 230 кв. км планинска местност. Малага, от своя трана, финансира създаването на нови посетителски центрове, туристически бюра и друга инфраструктура за развитие на отговорен туризъм, който също ще бъде от полза за местната общност. Приключенията за посетители включват вълнуващи пешеходни преходи като този до връх на Сиера де лас Нивес, Торесила (1919 м), или тъкане през горите на пинсапо, заедно с колоездене, планинско колоездене, катерене, пещера, каяк, конна езда и каньонинг.

Сред спокойните варосани градове – Толокс, Монда, Ел Бурго, Юнкера, Истан – ще намерите рушащи се крепости и други исторически останки, проследяващи живота в тази област още от финикийските времена.

Сиера де лас Ниевес се присъединява към два други обичани национални парка на Андалусия: Националният парк Сиера Невада в Гранада, който е съсредоточен върху най-високия връх на континенталната част на Испания, Mulhacén (3479 м), и Националния парк на Huelva Nacional de Doñana, известен със своите бляскави влажни зони в Гуадалкивир и застрашеното му популацията от иберийски рисове, която за щаствие расте. С новото си допълнение Андалусия е на второ място след Канарските острови по брой национални паркове на испански регион.