Испанската улица на Маями

  • Испанската улица на Маями
    Испанската улица на Маями
  • Испанската улица на Маями
    Испанската улица на Маями
  • Испанската улица на Маями
    Испанската улица на Маями

Маями бийч: слънце, океан, латино и... гангстери и филми!

За момент забравяш в коя държава се намираш. Испански език, знойни танцьорки, които те приканват към малки барове по алеите, студена сангрия в гореща лятна вечер... Тук може да правите всичко - от събиране на тен на плажа до посещение на някое от партитата в местните клубове – неслучайно всички звезди идват да купонясват в града. Ето на това му се казва живот като на кино!

Забравете обаче всички нови филмови заглавия в списъка. Макар Маями да е един от най-модерните градове в света, на остров Саут бийч ясно се усеща онова ретро звучене, което трудно може да намерите в съвременните курорти.

Едно от задължителните места за посещение в Саут бийч е Испанската улица (Еspanola Way). През 20-те и 30-те години на миналия век тя е предпочитана за вечеря и танци на богатите, символ на бохемския живот. Музиката никога не спира, а питиетата се леят до зори. Градските легенди разказват, че тук са се събирали някои от най-влиятелните американски гангстери. Улицата е била любимо място на самия Ал Капоне.

С годините Испанската улица постепенно бива позабравена. Докато не намира своето ново амплоа. С типичния си ар деко стил тя се оказва идеален декор на много кино и телевизионни филми. През 80-те години тук се снима популярната поредица Маями Вайс”, а не липсват и други заглавия – „Клетка за птици” с Робин Уилямс, „Вериги от злато” с Джон Траволта и т.н. Дори музикалните звезди оценяват чара на Испанската улица и я включват в свои клипове.

Ако днес попитате който и да било местен (за предпочитане на испански – английският тук не е толкова популярен) какво трябва да посетите в града, той несъмнено ще ви прати да видите Испанската улица. Осеяна с малки ресторантчета, винаги цветна и пазена от сенките на огромни палми, тя е един необикновен оазис в космополитния Маями. Особено очарователна тя става през уикенда, когате на нея се провежда ежеседмичнен пазар – различни търговци ви предлагат цветя, ръчно изработени бижута, дрехи и... каквото ви се иска да си купите. За почитателите на изкуството на Испанската улица са отворени и няколко галерии.

Така че грабвайте машината на времето, така де, куфарите, и отидете на среща с миналото.