Италианско кафе - всичко, което трябва да знаете за това вкусно черно злато

  • Италианско кафе - всичко, което трябва да знаете за това вкусно черно злато
    Италианско кафе - всичко, което трябва да знаете за това вкусно черно злато

Няма нищо по-апетитно от идеално топло и ароматно, автентично италианско кафе, което е богато на вкус и силно. Когато сте в Рим или където и да е в Италия, правете както правят италианците и най-вече - правете го по правилния начин. 

Ние възприемаме кафето като средство за изразяване на индивидуалността си. Например, ако харесваме нашето лате с  карамел, това показва на обществото кои сме, а не просто оценяваме вкуса на кафето такъв, какъвто е. Днешното общество е загубило истинското значение на това на какво трябва да има вкус кафето, така че за да си върнем това наследство, което някога е било толкова известно, нека разберем малко повече за италианското кафе.

Италианско кафе - Изгубени в превода

Италианско кафе - всичко, което трябва да знаете за това вкусно черно злато
Снимка: pixabay

Ако попаднете в италианско кафене и ви харесва топла млечна напитка, ще бъде откровено неприятна изненада, когато поръчате „лате“ и получите чаша мляко. Вместо това, ако желаете това, което ние считаме за „лате“, уверете се, че сте поискали лате макиато. Ще ви сервират малко количество кафе, скрито в много мляко. Ако искате нещо малко по-силно, но все пак доста млечно, поискайте от сервиращия Latte Macchiato Scuro.

Същото важи и за Espresso Macchiato, или единична, или двойна доза кафе, гарнирана само с малко кремообразно мляко. Най-често срещаното погрешно схващане е, че Макиатото е гигантска чаша, пълна с пухкава пяна и карамел, каквато получавате в Starbucks, плагиатствайки истинската напитка с големи количества богат вкус и дълбочина. Ако опишете това на италиански бариста, те вероятно ще ви покажат вратата – Arrivederci!

Пиене на италианско кафе в бар

Италианско кафе - всичко, което трябва да знаете за това вкусно черно злато
Снимка: pixabay

Италианците пият кафе, стоящи на бара, който е с подобна структура като обикновения бар, но вместо алкохол, се сервират прекрасни малки кафета. Наблюдавайте очарователните местни жители, които връщат еспресото на гишето за броени минути, вместо да губят време. В последните години е обичайна гледка да видите група приятели да се излежават в кафенетата по цял ден (преди COVID и различните видове рестрикции), но в Италия кафето се пие най-често бързо и на крак.

Дори McDonald's в градовете на Централна Италия има различна атмосфера, оборудван с подходящи бариста машини и местните жители, които се наслаждават на лате макиато, придружено от нещо за хапване. 

Културата на кафето в Италия

Въпреки че кафето се отглежда в други части на света като Колумбия, то има своите корени дълбоко в културата и имиджа на страната. Италия внася над 8 милиона чувала кафе всяка година, за да задоволи желанията си и да зареди многото кафенета, пръснати из градовете.

Първото кафене в Италия отваря врати на площад Сан Марко във Венеция през 1683 г., за голямо нещастие на църквата. Католическата църква нарича кафето „Дяволската напитка“ поради интензивния му, богат вкус.

В днешния свят италианците пият кафе по почти официален начин, надигайки чаши с двойно еспресо по няколко пъти на ден. Изобретението на „Mocha Pot“ от Алфонсо Биалети революционизира начина, по който италианците пият кафето си. Той е еквивалентен на италианските домове, както чайникът е за британците. През годините неговият дизайн никога не се е променял, което му придава наистина автентично усещане.