Италия ще предложи свой „зелен пропуск” за туристи

  • Италия ще предложи свой „зелен пропуск” за туристи
    Италия ще предложи свой „зелен пропуск” за туристи

Италия разкри планове за прилагане на собствения си национален „зелен пропуск” на COVID-19, който може да види пътници, които се връщат към една от най-популярните дестинации в света от средата на май.

Пропускът ще позволи на посетителите да влизат без карантина, стига да могат да докажат, че са били ваксинирани, както и че наскоро са имали отрицателни тестове или са се възстановили от вируса.

Италианската инициатива идва преди пускането на цифровия зелен сертификат на Европейския съюз (ЕС). Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС наскоро представи предложение за облекчаване на ограниченията за несъществени пътувания за пътници, идващи от страни с добра епидемиологична ситуация, и тези, които са получили последната препоръчителна доза разрешена от ЕС ваксина. Ако предложението бъде одобрено, има надежда сертификатът да влезе в употреба през втората половина на юни.

Това ще помогне на страната да се присъедини към други европейски държави, като Гърция и Кипър, които въведоха свои собствени правила за посрещане на международни туристи, за да подпомогнат стартирането на туристическата индустрия.

Подробности за начина, по който ще работи пропускът, все още не са разкрити. Знае се единствено, че пропускът ще бъде достъпен за туристи от страни извън ЕС, включително САЩ и Великобритания.

Италия е дом на много от най-големите произведения на изкуството, архитектурата и гастрономията в света и има повече културни обекти на ЮНЕСКО за културно наследство, отколкото която и да е друга страна. Сред популярните му забележителности са Помпей, където посетителите могат да се разходят по стъпките на древните римляни, и Равена, дом на блестящи византийски съкровища. Гондолите на Венеция се намират в известния мост Риалто, докато в Рим се намират базиликата „Свети Петър, музеите на Ватикана и Колизеумът, както и емблематичният фонтан Треви.