Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"

  • Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"
    Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"

Режисьорът на хитовата българска комедия „Като за последно“ (2020), както и на първия български коледен филм - "Чичо Коледа" - Ивайло Пенчев - разказва за веселите и трудните моменти в заснемането на филма, за уникалния актьорски състав, за коледните чудеса и още много други. Продължавайте да четете!

Благодарим, че приехте нашата покана. Преди броени дни на голям екран излезе филмът "Чичо Коледа". Разкажете ни повече за идеята, която стои зад него.

Чичо Коледа“ е романтична комедия, която може да те накара и да плачеш, и да се смееш едновременно. Това е универсална история, която може да се случи навсякъде по света и е разбираема за всеки човек. Тя носи духа на италианския неореализъм и проследява съдбите на „малките“ хора от улицата. Интересува ни вътрешният им свят, техните преживявания, как запазват достойнството си и не се отказват да се борят за щастието си.

Какво е посланието на филма?

Ако човек вярва в себе си, може да сбъдне мечтите си. Зад привидно смешните ситуации се размишлява над важни въпроси – за семейството, прошката, любовта, съчувствието, приятелството, дали законното е морално, а моралното е законно.

Какво Ви провокира да разкажете тази история?

Един репортаж по телевизията в който се разказваше за две деца осиновени от американско семейство, което една седмица по-късно ги изоставя. Това е отправната точка. Във филма ние не се интересуваме, защо и как се е стигнало до това. Ние разказваме своята история, която иска да покаже, че във всеки човек има добро и разбирането, съчувствието и добрината един към друг правят чудеса.

Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"
Снимка: CINEMAQ

Как подбрахте този звезден екип от актьори?

С повечето от актьорите (Филип Аврамов, Малин Кръстев, Васил Банов, Свежен Младенов, Китодар Тодоров, Стефан Денолюбов, Милена Аврамова, София Бобчева) съм работил и в предишните ми филми (Летовници и Като за последно). Това са актьори с огромен потенциал и затова във всеки следващ филм ги провокирам да изиграят нещо различно, нещо, което не са играли в театъра и киното. Във филма Чичо Коледа имах удоволствието да работя и с невероятните Меглена Караламбова и Аня Пенчева. Има, разбира се и актьори, които избрах чрез кастинг. Симона Халачева се представи страхотно, както и осемгодишният Ален Ангелов.    

Какво символизира образът на чичо Коледа?

Чичо Коледа е символ на добротата, на чистотата в човешките взаимоотношения.   

Всеки от героите във филма търси това, за което жадува най-много. За какво жадувате Вие?

Искам да правя филми, с които да забавлявам публиката, но не с клоунада и чалга, която ни залива отвсякъде, а с интелигентен хумор, който да провокира размисъл. Вярвам, че всеки зрител в „Чичо Коледа“ по един забавен и лек начин ще открие частица истина за себе си и за света около нас.

Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"
Снимка: CINEMAQ

Как премина снимачният процес? Повече бяха веселите моменти или трудностите?

Имаше от всичко по-малко. Трудностите бяха по-скоро организационни. Да се снима филм в София и то по време на пандемия, не е никак лесно – дезинфекция на всички обекти преди и след снимките, отцепваме на района, за да не се виждат хора с маски. Налагаше се да слагаме коледна украса на всички външни локации. Комичните ситуации също не липсваха. С актьорите, които участват във филма, няма как да не е весело на снимачната площадка.

Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"
Снимка: CINEMAQ

Филмът вече е получил няколко награди. Как Ви кара да се чувствате този успех?

Награда на публиката, според мен, е най-голямата, защото тя е истинска, неподправена, тя е признание, че сме си свършили работата, че посланията, които сме отправили са достигнали до хората, че сме ги развълнували, че сме ги разсмяли. Това ме кара да мисля за следващия проект, който също ще е комедия и ще се казва „Рожден ден“.

Очаквахте ли голям интерес?

Всеки режисьор се надява неговия филм да предизвика интерес. Това, че хората след края на филма излизат от киносалона с усмивка на лицето и в същото време бършат по някоя сълза ме кара да се чувствам щастлив. Надявам се, колкото се може повече хора да гледат филма и да се забавляват истински.

Вярвате ли, че на Коледа стават чудеса?

Понякога коледните чудеса са абсурдни, но не е изключено тъкмо абсурдите да се окажат най-красивото коледно чудо. Аз вярвам, че доброто в човека може да победи.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Повече усмивки и положителни емоции. Всеки човек има проблеми, но не се отказвайте да се борите и да ги решавате. А, ако отидете да гледате „Чичо Коледа“, ви обещавам поне за два часа да забравите за всички проблеми и истински да се забавлявате. Уверявам ви, че след края на филма ще искате да споделите с вашите приятели и познати преживяната емоция, а защо не и да искате да го гледате отново с тях.