Ивайловград – забележителности за един уикенд

  • Ивайловград – забележителности за един уикенд
    Ивайловград – забележителности за един уикенд

Знаете ли какъв ден е 14 февруари?

Не, не говорим за празника на любовта или виното. Това е празникът на Ивайловград. Той е пряко свързан с традицията за зарязване на лозята, които носят непреходната му слава!

По този повод ви предлагаме няколко идеи за уикенд пътешествие в родопския град, което ще ви върне назад в миналото.

Крепост Лютица

Средновековната крепост е една от най-добре запазените в първоначалния си вид на територията на България. Намира се на около 6 км западно от квартал „Лъджа“. Крепостните стени се простират на дължина от 600м и достигат височина до 10 м. Към момента в нея са открити останките от цитадела (вътрешна крепост), две църкви, некропол с 15 гроба и останки от канализационна система.

Манастир Св. Св. Константин и Елена

Известен е и под името Лъджански или Ивайловградски манастир. Построен е през 13-ти век. Оттогава е два пъти разрушаван и възстановяван. От стария манастирски комплекс е останала само главната църква. За съжаление той не е действащ и вратите му се отварят само по празници. Манастирът се намира на път за крепостта Лютица. До него води черен, но добре отъпкан път.

Мост Армира

Мостът е построен на стар път, водещ до крепостта Лютица. Предполага се, че негови създатели са обитателите на Вила Армира, които искали да се заселят в крепостта. Мостът е познат още и като Атеренски, защото горното течение на река Армира се нарича Атеренска.

Вила Армира

Това е едно от най-вълшебните места в Ивайловград. До нея се стига лесно, благодарение на указателните табели. Преминавате през квартал Лъджа, продължавате към изхода на града и след около 2 км ще сте пред Вилата. Тя е построена още по римско време край малката рекичка Армира. Двуетажната сграда впечатлява с панорамна тераса и многобройни помещения, наредени около голям басейн. Около него се редят мраморни решетки и малки колони с човешки глави на върха им. Във вилата е открита най-голямата мозаечна находка в България. Най-ценна е тази от господарската спалня, където е изваян портретът на собственика  с двете му деца. Това са единствените мозаечни портрети открити в България.

Църквата "Преображение Господне"

Тя е на повече от 200 години и пази впечатляващ иконостас от дърворезба. Но най-завладяваща е атмосферата, която носи усещане за смирение и носталгия.

Общински исторически музей

Музеят е доста млад. Открит е през 2009 г. Разполага с отдел “Археология”, “История на града и района преди Освобождението” и “История след 1878 г.”. В него можете да научите повечето за миналото на този край.

Язовир Ивайловград

Ако искате да се порадвате на красиви гледки сред природата – не пропускайте язовир Ивайловград. Той е прекрасно място за отдих и разходки. Намира се само на 8 км от града.