Из красивия стар град на Талин

  • Из красивия стар град на Талин
    Из красивия стар град на Талин

Старият град на Талин със сигурност е едно от местата, които ви препоръчваме да посетите. 

Там ви очакват виещи се калдъръмени улички, железни улични лампи, готически кули и средновековни пазари. Сигурни сме, че ще останете впечатлени от атмосфера, съчетаваща древност и модерна култура.

Старият град е строен между XIII и XVI в. Представлява затворена част с колоритни къщи с каменни стени, охранителни кули, полузакрити дворове и грандиозни църкви – това я прави една от най-големите туристически атракции в град Талин.

Старият град е разделен на две части: долна и горна. Тези два града някога са били разделени от порти. Днес комбинацията от горния град на хълма с висок варовик и долния - в подножието му, образува експресивен силует, който се вижда от голямо разстояние както от сушата, така и от морето. Долният град пък е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа.

Из красивия стар град на Талин

Вероятно най-голямата туристическа атракция тук, в сърцето на Стария град, е кметството с кулата. В Талин има кметство и градски площад поне от 1322 г. На площад „Кметство“ ще откриете и най-старата постоянно действаща аптека в Европа, отворена от 1422 г., която днес е музей и съвременна аптека.

Основните забележителности на долния град включват градската стена и кулите. Първоначално варовиковата стена е била с дължина почти 4 км, с 8 порти и 46 кули. Днес около половината от стената и кулите все още стоят. Някои от кулите са отворени за посетители. Можете да се изкачите и да разгледате музеите в тях. Гледката, която се разкрива им, е удивителна.

Из красивия стар град на Талин

Освен кулите, Талин има повече от 20 черкви, повечето от които са разположени в Стария град. Едни от най-забележителните са: „Свети Олаф”, „Свети Никола” и Църквата „Свети Дух“. Те впечатляват с великолепни архитектурни елементи. 

Горният град, Томпеа, винаги е бил седалището на властта. Основните забележителности тук са: платформите за наблюдение, замъкът Тоомпеа, в който се помещава естонският парламент, както и 2 черкви – катедралата „Св. Александър Невски“ и катедралата „Света Богородица“.

В Стария град на Талин можете да намерите прекрасни и уютни местенца за хранене с местна или чуждестранна кухня. Желаем ви приятно прекарване!