Из подземията на Атина

 • Из подземията на Атина
  Из подземията на Атина
 • Из подземията на Атина
  Из подземията на Атина
 • Из подземията на Атина
  Из подземията на Атина
 • Из подземията на Атина
  Из подземията на Атина

В подземните недра на Атина животът кипи с не по-малка сила от живота на повърхността. Изложбите на класически и съвременни артисти привличат и местни, и туристи, които често захласнати по древните статуи забравят, че не са в обикновен музей, а… в градското метрото.

Метрото в Атина е идеалното място, където можете да се скриете от летните жеги, да се насладите на гръцката култура и паметници и бързо да се придвижите към следващия туристически обект.

Метростанциите в гръцката столица са своеобразен музей. Там можете да видите над 50 000 различни статуи, бани, акведукти и цистерни от Неолита (на метростанциите Синтагма и Монастираки), както и гробници, римски канализационни системи, дори и саркофаг (на станция Етники Амина). Пет от главните метростанции са точно под центъра на старата част на града. Любопитен факт е, че построяването на метрото в Атина предизвиква и най-мащабните разкопки в града. Както самите атиняни казват, проектът за метрото e разровил миналото на града, за да построи бъдеще му.

Този подземен музей няма да натежи на бюджета ви, тъй като един билет струва около 2 лв. и може да бъде използван, колкото пъти ви се налага за всеки вид транспорт, стига да е до 90 минути след валидирането му. Билетът се купува от машина и не забравяйте да го валидирате, защото макар и редки, проверки има, а глобата за нередовен пътник е около 120 лв. Картите за намаления са разнообразни, така че освен да се насладите на невероятните разкопки, метрото е и най-удобният и евтин начин за придвижване из града, тъй като ви отвежда направо от летището до всички централни забележителности.

Полезна информация: Пазете се от джебчиите в метрото. Разсеяни от красивите гледки наоколо, лесно можете да забравите да наглеждате вещите си, което ви прави отлична мишена за добре обучените крадци.