Изкуството да не си вгорчаваме живота – спечели книга

  • Изкуството да не си вгорчаваме живота – спечели книга
    Изкуството да не си вгорчаваме живота – спечели книга

От колко малко имаме нужда, за да бъдем щастливи – съвсем простички техники разкрива психологът Рафаел Сантандреу в новата си книга „Изкуството да не си вгорчаваме живота“ (ИК „Хермес“). 


Прочетете откъс от книгата, за да откриете връзката между щастието, пътуването (включително и към себе си) и древната индийска мъдрост, а в края научете как можете да я спечелите от Peika.bg и издателство „Хермес“.

*

Будистите казват, че невротикът притежава ума на луда маймуна. Подскача като обезумяло шимпанзе от клон на клон, без да стигне доникъде и без да постигне нищо. Когато ние страдаме психически, не преставаме да търсим решението на нещастието си, като се лутаме насам-натам и не го намираме никъде.

Истинското решение е да се спрем, за да осъзнаем, че вече имаме всичко. Не е необходимо да търсим повече нито в настоящето, нито в който и да е момент в миналото. Препоръчвам на пациентите си – независимо от възрастта им – да възприемат следния девиз: „Следващите десет години ще бъдат най-хубавите в живота ми“. По този начин те трябва да си се представят как вършат вълнуващи неща, как се наслаждават на живота и оценяват това, което имат. Във всеки момент от живота си ще открием нови цели, нови възможности. Няма защо да се обръщаме назад, да оплакваме изгубените си умения.

Очевидно е, че с възрастта способностите ни постепенно отслабват. И какво от това? Не се нуждаем от тях! Може да изглежда невероятно, но истината е, че се нуждаем от много малко, за да сме щастливи.

Не търси повече, вече имаш всичко

Сари бил добър човек с искрени духовни стремежи и решил да предприеме дълго поклонничество до Варанаси, за да се измие във водите на Ганг. Когато потеглил на път, срещнал един учител, който го попитал:

– За какво искаш да отидеш там?

– За да срещна Бог – отвърнал Сари.

– Дай ми парите, които носиш за пътуването – наредил му учителят.

Сари му връчил парите, учителят ги прибрал в джоба си и рекъл:

– Знам, че щеше да отидеш във Варанаси и щеше да се изкъпеш в Ганг. Вместо това се умий с водата, която нося в манерката си.

Сари я взел и си измил лицето и ушите. Доволен, учителят продължил:

– Сега вече изпълни това, което си беше поставил за цел. Можеш спокойно да се върнеш у дома си, но преди това искам да ти кажа още нещо. Откакто Варанаси съществува, Бог не е бил там нито за момент. Но откакто е създадено сърцето на човека, Бог не е престанал да живее в него нито за миг. Прибери се вкъщи и помисли над това. И винаги когато изпиташ нужда, пътувай към собственото си сърце.

*

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Изкуството да не си вгорчаваме живота“ на Рафаел Сантандреу.

Как?

Отговорете в коментар под статията тук: Каква е тайната да не си вгорчаваш живота?

Печелившият ще бъде изтеглен чрез жребий и обявен на фейсбук страницата на Peika.bg на 28 октомври 2014 г.