Изненадващи вещи, които можем да вземем в самолета

  • Изненадващи вещи, които можем да вземем в самолета
    Изненадващи вещи, които можем да вземем в самолета

Всеки човек, пътувал със самолет, се е интересувал какво може и какво не може да вземе със себе си по време на пътуването. Съществуват няколко общи правила, които повечето хора знаят дори от обща култура и елементарна логика. Но се оказва, че в зависимост от това в коя точка от света сте попаднали, списъкът с позволените за пренасяне вещи може да бъде доста различен и учудващ.


Важно! Имайте предвид, че е ваша собствена отговорност предварително да се осведомите за политиките на съответната аерогара или авиокомпания относно разрешени за транспортиране вещи. Посочената информация по-долу е актуална, но силно варира в зависимост от конкретната авиокомпания и/или държавата, от/до която летите, а дори и от държавите, през които ще преминете транзитно.

Задължително се консултирайте с компетентен служител, който да ви даде подробна информация по въпросите, от които се интересувате. Във всеки случай се въоръжете с търпение, когато минавате пунктовете за предварителна проверка, затова е най-добре да си предвидите минимум 20 минути допълнително време.

41937

Какво можем да вземем в ръчния (салонния) си багаж?

1. Течности

На всеки пътник е разрешено да вземе в ръчния си багаж плик с вместимост до почти 1 литър (по-конкретно: 940 мл), запълнен с флакончета/бутилки с до 100 мл максимално съдържание (т.е. 8-9 на брой бутилчици)! Тук е важно да се подчертае, че дори да сте взели със себе си опаковка от 200 мл, която е празна наполовина, тя ще ви бъде конфискувана.

Правилото е изрично и са регламентирани единствено 100-милилитрови бутилки с до 100-милилитра съдържание!

Две изключения от това правило:

Бебешки принадлежности

На родителите, пътуващи със своите бебета/малки деца, е разрешено да вземат необходимите за отрочетата им млека, сокове и бебешки храни и бутилки с по-голяма вместимост от 100 мл.

Лекарства и диетични храни за прием по време на пътуването

Възможно е да се наложи да докажете с документ необходимостта и произхода им.

2. Остри предмети

Всички знаем, че острите метални предмети са табу, що се касае до пътуванията със самолет, но откриваме, че и тук съществуват няколко изключения:

Малки ножици

Ножички за маникюр или такива с шивашко или крафт предназначение могат да бъдат сложени в салонния багаж при условие, че са внимателно опаковани.

(Моля, не режете ноктите си по време на полета – ще бъде тъврде смущаващо за другите пътници!)

Инструменти

Гаечни ключове, отвертки, клещи – могат да бъдат разрешени здраво увити, за да не се наранят носачите на багажа.

Туристически газови котлончета

Колкото и нереално да звучи, можете да вземете и тях със себе си, но трябва да няма гориво в тях, да бъдат много добре почистени, а острите ръбове – скрити чрез подходящо опаковане.

3. Спортни аксесоари

Не, не става дума просто за футболния екип или баскетболната топка. Ето целият асортимент от стоки, които някои самолетни компании и летища са регламентирали:

Въдици и риболовни принадлежности

За да ги вземете със себе си, предварително трябва да проверите лимитите за големина на пръчките и макарите, които позволява авиолинията.

Ролери и кънки за лед

Учудващо, но факт! Ако отивате на спортно състезание, но ви се налага да пътувате само с ръчен багаж, то няма място за притеснения!

Важно уточнение: Бейзболните бухалки са аут от играта!

Спортни обувки и маратонки

Вярно – не можете да си вземете бухалката в салонния багаж, но пък дори да сложите любимите си бейзболни маратонки в чантата, ще сте напълно легално пътуващи!

(Същото важи и за тежките обувки, с които се играе американски футбол)

Скейтбордове

Нужно е да бъдете убедителни и да уверите компанията, с която пътувате, че вещта ще се побере в багажните отделения над главите на пътниците или под седалката ви.

Екипировка за подводно гмуркане

В този случай ви препоръчваме да се озовете на летището „случайно“ с около 30 мин. по-рано от необходимото. Не, че няма да ви пуснат, но може да се забавите известно време, минавайки покрай проверките за сигурност.

4. Други предмети (и животни), които не влизат в посочените по-горе категории, но все пак можете да вземете с ръчния си багаж

Музикални инструменти

Транспортните агенции по сигурността все пак съветват месинговите инструменти да бъдат положени в чекирания багаж, а по-дребните и леки струнни инструменти могат да намерят място в салонните ви чанти.

Мини бутилки за алкохол

Условието е те да пасват спокойно във вашия еднолитров плик за течности и да могат да се изваждат лесно и безопасно от него. Преносът на алкохол, разбира се, зависи и от политиката на съответната държава, от/до която пътувате. Помнете, че дори да ви ги конфискуват, винаги можете да си закупите нови от безмитните магазини след като преминете проверката за сигурност, и да ги транспортирате свободно.

Животните-водачи на хора с увреждания

Те са законно регламентирани спътници на хората в неравностойно положение.

Ние сме свикнали да ги асоцираме с кучета, но в някои държави това могат да бъдат и маймуни. За всеки случай трябва да се консултирате с авиолинията за политиката й спрямо вторите упоменати.

P.S. Някои авиокомпании разрешават дори превозването на домашни любимци (котки, кучета, врабчовидни птици)

41934

Асортиментът от предмети, който можете да вземете в чекирания (регистрирания) си багаж, също е доста богат:

Алкохолни напитки

Няма ограничение, когато алкохолното съдържание е 24% или по-малко.

Когато алкохолното съдържание е между 24% и 70%, могат да бъдат пакетирани до 5 литра.

Оръжия за бойни изкуства

Лютив спрей (флакон от максимум 120 мл); нинджа оръжия (метателни звезди, нунджако, тризъбци); различни видове палки (полицейски, блек джек), шоков пистолет, боксове, мечове – всички те могат да пътуват в чекирания ви багаж.

Спортни принадлежности

Бейзболна бата, стрели (за лък или за арбалет), ножове, рибарски куки, бати за крикет, стикове за хокей и/или за голф, парашути, щеки за ски, стикове за билярд, харпуни...

Инструменти и остри предмети

Брадви, люкове, лостове тип кози крак, триони, чукове, остени (за едър рогат добитък), макетни ножчета – (предполагам, че вече се ококорихте от удивление) също са сред нещата, които могат да присъстват в куфарите ви.

Оръжия и амуниции

Пистолетите със сачми могат да бъдат пренасяни свободно. Огнестрелните оръжия и сигналните пистолети могат да бъдат транспортирани само с разрешително за оръжие. Те трябва да бъдат незаредени и опаковани в твърдостенни контейнери.

Амуниции за малки оръжия

Условието е да бъдат пакетирани в стъклени, дървени или метални кутии.

Важно! Допустими размери на ръчния багаж:

максимално допустимото тегло - 10 кг (при повечето авиокомпании)

- по правило ръчният багаж на всеки пътник трябва да бъде само 1 брой (куфар, сак, раница, торба, плик или др.)

- при повечето нискотарифни авиокомпании големината не трябва да надвишава 55х40х20 см

- при полет с нискотарифна авиокомпания децата нямат право на повече багаж, освен ръчен

- при полети в бизнес или първа класа на редовните авиокомпании, някои количествени ограничения за теглото на ръчния багаж отпадат

Препоръка: Ако носите големи предмети с неправилна форма, специализирани спортни принадлежности, музикални инструменти и т.н., независимо дали в ръчния или регистрирания си багаж, е добре да съобщите за тях най-малко 48 часа преди полетното разписание. 

Предмети, които задължително не трябва да поставяте в регистрирания си багаж

Литиеви батерии

Батериите винаги трябва да се намират в салонния ви багаж.

Кремирани останки

Политиката на някои авиолинии не разрешава пренасянето на кремирани останки в чекиран багаж. Погребалните агенции могат да подготвят подходящ контейнер и документация, ако своевременно ги уведомите за предстоящото пътуване.

Ценни лични вещи

Персонален компютър, фотоапарат, пари, скъпоценни камъни, ключове, бижута, търговски документи, ценни книжа.

41936

И най-важното: нещата, които със сигурност трябва да премахнете и от салонния, и от чекирания си багаж преди пътуването

Не си помисляйте да вземате: пушки за пейнтбол, свещи на гелова основа, гел стелки за обувки, големи декоративни стъклени топки със сняг, сигнални ракети, кутии с кибрит, спрейове за рисуване на графити, чадъри с остри върхове и алкохолни напитки със съдържание над 70%.

Източник: lifehacker