Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

  • Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?
    Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

Празниците вече наближават и всеки иска да зарадва близките си с най-красивите и интересни подаръци.

Има няколко места в Европа, където можете да превърнете коледното пазаруване в много успешна мисия. Заедно с Банка ДСК и новата им кредитна карта DSK-Wizz Air ви представяме няколко градове за празничен шопинг. Включили сме най-емблематичните магазини, заведения и продукти, които можете да откриете в тях, за да направим приготовлението за празника още по-лесно и приятно!

Лисабон, Португалия

Аромат на печени кестени и музика от всеки ъгъл ще съпровожда коледното ви пазаруване в португалската столица Лисабон. Задължително посетете магазина А Вида Португеза (A Vida Portuguesa) за местни продукти, в който ще намерите всичко от сапун до обувки. От четирите магазина в града, Ларго до Интенденте (Largo do Intendente) е най-големият.

Магазинът Luvaria Ulisses, който съществува от 1925 г,. предлага красиви ръчно изработени кожени ръкавици, които могат да са чудесен коледен подарък. Ако пък искате да зарадвате близките си с наистина добри шоколадови бонбони и други вкусни десерти, посетете Chocolataria Equador. В търговския център Embaixada, който се помещава в дворец от XIX век, можете да откриете стоки на много португалски марки, от дрехи до домашни потреби.

Докато сте в Лисабон, опитайте местната коледна торта - „боло рей“. Тя е кръгла, сладка и пълна със сушени плодове и ядки. Такава правят в сладкарница Confeitaria Nacional. Там предлагат и празнични понички.

Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

*

Лил, Франция

Колоритните фасади от XVII в. на търговските обекти в Лил ще ви заредят с празнично настроение. Калдъръмените му улички са пълни с магазини, кафенета и барове, и са наистина очарователно място за пазаруване.

Тук можете да накупите едни от най-красивите винтидж подаръци и антики. Посетете някоя книжарница и вземете ръчно изработени тефтери в ретро стил или интересна книга. Като допълнение можете да се огледате за бутилка вино. Всеки би се зарадвал на „питието на боговете“ и то направено във Франция. Препоръчваме ви да купите виното за коледната трапеза от Ле Ше дьо Савоар (Les Chais du Savour). Деликатеси и вкусни сирена можете да откриете на пазара Wazemmes.

Освен вино, трябва да знаете, че в Лил е задължително да изпиете поне една бира. Градът се слави с нея, а О Фют е а Мезюр (Au Fût et à Mesure) е мястото, на което можете да си починете след коледния шопинг.

Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

*

Гент, Белгия

В белгийският град Гент ще избегнете тълпите от хора, характерни за Брюж и високите цени на Антверпен, и ще си подарите очарователно преживяване. Тук е пълно с малки, уютни магазинчета сред средновековна и неоготическа архитектура, които предлагат всичко, от което можете да имате нужда.

За артистични подаръци посетете печатния магазин Топо Копи (Topo Copy). Там могат да пресъздадат вашите идеи на плакати или да разпечатат ваш авторски дизайн за подарък. Освен това ще опаковат всичко много, много красиво. В Dille and Kamille пък ще намерите чудесни домакински дървени съдове. Можете да си вземете конфитюри от ябълки и канела в сладки бурканчета, които биха се превърнали в прекрасен подарък.

Не тръгвайте преди да се запасите с малко от класическите сладки „кубердон“. Това са белгийски бонбони с формата на конус или на нос, какво по-често са оприличавани.

Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

Коледното пазаруване ще е много по-изгодно, ако използвате кредитна карта DSK-Wizz Air. Всеки път, когато плащате с нея, вие събирате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

*

Мюнхен, Германия

Това е може би един от най-коледните градове - коледен трамвай, дърво с 3 000 светлини, баварски песни и разбира се много места за пазаруване. Архитектурата, празничната украса, вкусната храна и сгряващите напитки ще ви пренесат в един истински коледен рай. Вземете от всеизвестните щолени, за да подсладите близки и приятели. За още лакомства като сирена, наденички и всичко вкусно за хапване, което се сетите, посетете Виктуалиенмаркт.

В Мюнхен има много специализирани магазини, в които можете да потърсите лични и индивидуални подаръци. Ако обаче искате да подарите нещо класическо тази Коледа, проверете в Herrmann Geschenke. Тук ще намерите всичко от стенни часовници, през музикални кутии, до свещи с уникални аромати.

Потопете се в блестящия хаос на коледния пазар около Мариенплац, за да се насладите на бира, подправена с ванилия и лют червен пипер. Опитайте от местните наденици, а после можете да се пуснете на някоя ледена пързалка, за да изгорите малко калории.

Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

*

Глазгоу, Шотландия

Ярка коледна украса и много настроение ви очакват в Глазгоу. Тук можете да си накупите празнична украса от търговци на дребно. В Уест Енд пък е пълно с независими, малки магазини, като например 150-годишния Napiers the Herbalists, в който можете да намерите натурални продукти и безброй видове чай. Ако сте маниаци на тема ароматни свещи, посетете Shearer Candles, създаден през 1897 г.

Магазините към градските галерии и музеи са местата, където можете да откриете наистина уникални подаръци. Посетете Галерията за модерно изкуство, където има чаши, чорапи и още коледни аксесоари, украсени с произведения на изкуството. Художествената галерия и музей "Келвингроув" пък е рай за нестандартни бижута.

Когато приключите с пазаруването, можете да посетите Gatsby Club или коледните филмови вечери в бар Sloans.

Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

*

Неапол, Италия

От всички италиански градове Неапол като че ли се подготвя за Коледа с най-голямо удоволствие. Историческият център на града искри с празнични светлини, а улиците са огласени от музиканти. Тук е пълно с работилнички, от които можете да закупите подарък ръчна изработка. Всичко, от обувки до храна, се произвежда тук, в Неапол.

Виа Толедо е главната търговска улица, която трябва да включите в коледното си пазаруване. Тук можете да се сдобиете с ръчно изработени кожени чанти, портмонета и якета на разумни цени. За любителите на италианската кухня, градът предлага едни от най-добрите вина, биволска моцарела, лимончело, деликатесни салами и шоколад. Всичко това може да се превърне в чудесен подарък за ценители.

Няма как да дойдете до Неапол и да не изпиете поне едно кафе. Препоръчваме ви Гран Кафе Гамбринус или по-малко известното, но по-достъпно Кафе Мексико на Пиаца Данте. Сигурни сме, че ще попитате и за пица – Sorbillo или Pizzeria Cafasso са местата, които ще ви изкушат в истински италиански вкус! Потърсете празнични лакомства в пекарните като струфоли и рококо (твърда бисквита с форма на поничка) и зарадвайте близките си с вкусни подаръци!

Къде да пазаруваме за Коледа в Европа?

Не започвайте коледното пазаруване без кредитната карта DSK-Wizz Air. С нея получавате отстъпки за самолетни билети всеки път, когато я използвате – независимо дали това се случва при пазаруване в търговската мрежа или за резервация за поредното ви вълнуващо пътешествие с авиокомпанията.