Къде в Шотландия да срещнете воден дух - келпи

  • Къде в Шотландия да срещнете воден дух - келпи
    Къде в Шотландия да срещнете воден дух - келпи

Имало едно време една хубава девойка. Един ден я срещнал красив млад момък и започнал да я ухажва. Докато спял през нощта, девойката се промъкнала при него и свалила сребърната верижка около врата му. В същия миг момъкът се превърнал в едър лъскавочерен кон със сила, колкото на десет обикновени коня.


Девойката го отвела във фермата на баща си и го впрегнала в полска работа. Една година по-късно, яздейки коня, тя отишла при един мъдрец. Той я посъветвал да постави верижката обратно около врата на коня и щом го сторила, конят се превърнал пак в същия момък. Тогава мъдрецът го попитал: „Е, какво би избрал – да останеш завинаги водно келпи, или да бъдеш смъртен човек?”. Момъкът се обърнал към девойката и на свой ред попитал: „Ако избера да остана човек, ще ми станеш ли жена?”

Нататък е ясно – оженили се и заживели щастливо до края на дните си. Това е една от безбройните легенди около едно от най-известните шотландски митични създания, келпито – воден дух, който приема облика на красив кон, но може да се превръща и в човек.

Не всички легенди обаче представят келпито в толкова ласкава светлина. Някои източници твърдят, че когато приема човешка форма, то се разпознава по това, че копитата му не се превръщат в ръце и крака, а си остават копита – пряка алюзия към християнската идея за Сатаната. В други легенди келпито, оседлано и с юзди, уж невинно си пасе край езерото, което обитава, примамвайки хора, най-често малки деца, да го пояздят. В момента, в който ездачът се качи на гърба му обаче, козината на келпито става толкова лепкава, че той е безсилен да се отскубне и келпито го завлича дълбоко във водата, където го изяжда. Ако роднините на отвлечения имат късмет, след време от него може да изплуват кост или две, така че поне да не се чудят какво се е случило с него.

Къде в Шотландия?

Въпреки това в шотландския фолклор келпито не е еднозначен символ на злото, тъй като в много други легенди то помага на хора или шегаджийски ги надхитрява... или бива надхитрено от тях (а и да му го признаем, имиджът му на прословут детеяд най-вероятно е спасил много немирни деца от опасни водни басейни). Негова неизменна черта обаче е легендарната му физическа мощ, която през 2014 година бе претворена в един от най-новите символи на Шотландия – две тридесетметрови стоманени статуи на конски глави, които смело изникват от земята край градчето Фолкърк, както келпитата от водната повърхност.

42285

Паметникът е разположен в началото на Форт и Клайд канал, който пресича най-тясната част на Шотландия, и така играе ролята на емблематична порта към страна, гордееща се с вековната си традиция в коневъдството. Заедно двете конски глави представляват настръхваща гледка. Дясната е обърната към небето, замръзнала в толкова яростно движение, че въображението на посетителя е пронизано от оглушително цвилене. Лявата е насочила поглед към земята и към малките човечета, които се тълпят пред нея, и предвид репутацията на келпитата сред хората, този поглед облива немалко чела със студена пот.

42286

Как се стига до паметника на Келпитата?

От Единбург – карайте по път M9 в посока Стърлинг, свийте по петата отбивка (към Фолкърк) и следвайте кафявата туристическа маркировка към „Хеликс парк и Келпитата”.

От Глазгоу – карайте по път M80 към Стърлинг, завийте по осмата отбивка (към път M876) и се включете по път M9.

От Карлайл – пътища M74, M73, M80, M876, M9 и следвайте пътните указания към Фолкърк.

Има два изградени паркинга в местността, но туристите биха могли да паркират безплатно и пред стадион Фолкърк, откъдето до Келпитата се стига след кратка разходка.

Други забележителности в региона

Градчето Фолкърк. „Домакин” на две големи битки в историята на Шотландия срещу английската власт (през 1298, когато армията на Уилям Уолъс е победена, и през 1746, когато якобитите, предвождани от Чарлз Стюарт, сразяват английските войски), градчето е съкровищница от исторически забележителности. През 2011 година то спечели и вота за най-красив шотландски град.

Колелото на Фолкърк. Изградено през 2002 година, то е единственият по рода си въртящ се асансьор за кораби в света и свързва Форт и Клайд с Юниън канал, издигайки корабите на височина от 24 метра. Колелото е отворено за посетители всеки ден от 10 до 17:30 часа, а асансьорното возене с лодка струва 12,50 лири за възрастни, 7,50 за деца над три години и 1,50 за деца под три години.

Вижте видео и още снимки: 

Къде в Шотландия да срещнете воден дух - келпи

42282

42283