Кахокия – един забележителен древен град в САЩ

  • Кахокия – един забележителен древен град в САЩ
    Кахокия – един забележителен древен град в САЩ

Нека ви разкажем за една малко известна древна забележителност в САЩ.

Градът Кахокия достига своето върховно развитие между X-XII в. Заемал е територия от над 16 кв. км, което ще рече, че за времето си той е бил по-голям от много европейски градове, включително Лондон. Населението му наброявало между 10 и 20 хил. души, като там били открити най-малко 120 монументални глинени могили (до днес са оцелели по-малко от 80), които са служели като основа за много по-големи сгради.

Градът е основан около 600 г. от мисисипийците (група индианци, които са заемали голяма част от днешните югоизточни щати – от река Мисисипи до бреговете на Атлантическия океан), но днешното му име е дадено от френски изследователи през XVII в., възприемайки името на племето, което живеело тогава в района.

Кахокия – един забележителен древен град в САЩ
Снимка: Steve Moses/Flickr

Археологическите находки показват, че градът е бил огромен за времето си градски център. При проучването на Кахокия са открити доказателства за създадени зони за административни и церемониални функции, обществени сгради, използвани от елита, жилищни квартали и дори предградия, които са били построение така, че да се стига бързо до центъра на града. Около тези постройки и жилищни квартали, както бихме ги наричали днес, племената притежавали огромни земеделски площи, в които местните жители отглеждали основно царевица, боб и краставици. В най-успешния период от своето развитие Кахокия е най-големият градски център на север от големите мезоамерикански градове в Мексико и Централна Америка.

Кахокия – един забележителен древен град в САЩ
Снимка: Ron Cogswell/Flickr

Най-забележителната особеност на Кахокия са могилите в района. Най-голямата от които е Монкс Маунд с височина от 30 м  смята се, че тя е била седалището на управляващите.

През XIII в. населението започва да намалява и в крайна сметка, по незнайни причини, изчезва напълно до 1350 г., оставайки една от големите мистерии в историята на Северна Америка.

Древният град, съставляващ се от повече от 70 могили, разпръснати на територия 9 кв. км, е национална историческа забележителност и обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.