Как Исландия промени света?

  • Как Исландия промени света?
    Как Исландия промени света?

Неразказаната история за това как един малък остров насред Атлантическия океан оформя света от векове.

 

Историята на Исландия започва преди 1200 години, когато един разочарован викингски капитан и безполезният му щурман се натъкнали на земя сред Северния Атлантик. Изведнъж островът вече не бил просто място за гнездене на арктическите птици.Вместо това става дом на нация, чиито дипломати и артисти, моряци и войници, вулкани и цветя, тихо променят земното кълбо завинаги.

Как Исландия промени света?

Сладкодумно и с чувство за хумор Егил Бяртнасон представя Исландия в необикновена светлина. Той показва ключовата йроля в толкова различни събития като Френската революция, кацането на Луната и основаването на Израел. Отново и отново една скромна нация се озовава на първа линия на историческите събития, оформяйки света такъв, какъвто го познаваме днес.

Как Исландия промени света“показва народа, историята и културата на Исландия, разбива някои митове, разкрива неочаквани факти и всичко започва – без изненада – с един кораб.

Егил Бяртнасон е журналист, пътешественик и преподавател в Исландския университет. Негови статии и репортажи както за Исландия, така и за горещи точки в западна Африка са публикувани в най-престижните световни медии.