Как да инвестираме умно, за да натрупаме добър капитал за пътувания

  • Как да инвестираме умно, за да натрупаме добър капитал за пътувания
    Как да инвестираме умно, за да натрупаме добър капитал за пътувания

Глобалната ситуация с пандемията от Covid-19, наложените частични или пълни затваряния в редица страни, както и настоящите ограничения в придвижването и търговията са причината за множество и най-различни икономически последици, включително суетене на фондовите пазари и движение в страни. Световната пандемия доведе до сериозни сътресения в някои сектори, на които ще са им нужни години за да се възстановят.

Напредъкът в разработването на ваксина в последните месеци на 2020 година и надеждата за нейният успех предизвика ръст в цените и цялостно увеличение на курсовете на световните пазари. В края на ноември инвеститорите в акции завършиха месеца с плюс от 15%, а това са добри индикации.

Търговията с акции е сложен процес, от който обаче може да се натрупа допълнителен капитал. Нужни са знания за търговията на акции, направата на инвестиции, първично публично предлагане (IPO). Особен интерес предизвикват частните компании, които имат желание да търгуват на борсата и започват процеса на първично публично предлагане на акции. Когато външни инвеститори закупят такива акции, компанията става публично търгувана и може да набира капитал за бъдещ растеж като продава акции, но под строго съблюдаване правилата за отчитане на борсата. Компаниите, които организират първично публично предлагане по правило са млади и с по-малка пазарна капитализация като има и изключения.

Малки стъпки

Общоизвестно е, че капитал се натрупва най-вече чрез търговия и чрез инвестиции в акции. И ако механизмът на търговията е лесно разбираем за всички, то за голяма част от хората инвестицията в акции е обгърната в мистерия. Това не бива да бъде така. Обикновено първите инвестиции в акции са скромни, но с правилата стратегия и с добри насоки, търговията с тези акции ще донесе резултати.

Търговия с акции

За да се увеличават, парите трябва да се инвестират. В противен случай те често падат жертва на икономическите кризи и инфлацията, както сме виждали да се случва много пъти в България. Защо е разумно да се търгува с акции и какво носи това?

·Търговията с акции носи по-висока доходност в сравнение с банковите депозити. Лихвите по тези депозити отдавна са близки до нулата и на практика не печелим нищо, когато парите стоят на депозит.

· Бягство от инфлацията – ако парите са в банков депозит с клоняща към нула лихва, инфлацията ще ги изяде или с други думи, вложените в депозит средства с течение на времето ще позволят покупка на по-малко стоки от колкото ако са ползвани в началото.

· Постигане на заложените финансови цели – висока възвращаемост.

· Разделение на инвестициите в портфейла – инвестиции в акции на различни компании за висока възвращаемост.

· Пасивни доходи.

Борсови пазари и политика

Индексите на борсовите пазари и търговията с акции са тясно обвързани с промените в световната политика. Особено важна в момента е ваксината срещу Covid-19. Тя вече е разработена и е достигнала до някои страни, а разпространението и в останалите части на света е въпрос на време. Именно ваксината предвещава добра година за борсовите пазари и акциите.

Други добри индикации за спокойни борсови пазари и предвидими инвестиции в акции са изборът на Джо Байдън като новия президент на Съединените Американски Щати, както и подновените преговори за Brexit с цел постигане на споразумение и избягване излизането на Великобритания от Европейския Съюз без сделка.

Според анализаторите участвали в Investor Finance Forum 2020, следващото десетилетие ще бъде на активните инвестиции, а не на пасивните инвестиции. Пазарът се очаква да е волатилен, което ще е от полза за активните мениджъри на развиващите се пазари. След повече от 10 години на растеж, сега фокусът ще бъде върху подбирането на акции и диференцията им. Все по-голямо влияние върху инвестициите в акции и търговията на борсовите пазари ще оказват социалния климат, политическия риск, и цялостната ситуация в света.

Анализаторите съветват хората, които искат да инвестират в акции да се запитат с колко пари искат да разполагат след 15 или 20 години и да започнат в този момент. С тези пари те ще могат да живеят добър и спокоен живот, както и често да пътуват до различни дестинации. Акцентът следва да е върху акции на качествените компании в сферата на здравеопазването, дигитализацията, кибер сигурността, дистационната диагностика.