Как да намерим билети за театър в Лондон… за същата вечер

  • Как да намерим билети за театър в Лондон… за същата вечер
    Как да намерим билети за театър в Лондон… за същата вечер

Няколко полезни съвета как да си намерите билет за театър в Лондон в последния момент.

Уест Енд

В Лондон има един квартал, където живеят не хора, а истории.

Там, ако се разходиш преди 10 часа сутринта, ще видиш на всеки ъгъл по един спящ гигант. Вратите са все още заключени, лампите не светят, но все пак не можеш да ги подминеш без да забавиш крачка, без да обърнеш поглед натам.

(Освен привличащата им сила ще забележиш и една малка тълпа, струпала се пред вратите, но за това малко по-надолу.)

Кварталът се казва Уест Енд (West End). Театрите наброяват над 50 (в цял Лондон са повече от 240). Градът има дълга история с тях – с някои е преживял една световна война, с други - две, а с един даже голям пожар…

Годишно лондонските театри имат два пъти повече посетители от футболните мачове на Английската висша лига в цяла Англия. Ако това не говори нещо за любовта на този град към театрите му, то не знам какво би.

Как да намерим билети за театър в Лондон… за същата вечер

Тайната

Билетите за най-очакваните постановки често или са изчерпани за месеци напред, или са на непосилни цени. Но има и една вратичка, която убягва на повечето чужденци.

Много лондонски театри заделят определен брой билети, които продават на деня на самата постановка. Именно за тези билети се събира малката тълпа всяка сутрин. Хората си вземат по едно кафе и книжка, подреждат се на опашка и чакат касите да отворят в 10.

Един човек може да купи най-много два билета, понякога е позволено да вземе само за себе си. Цените варират от театър на театър, като най-скъпите не надвишават 40 паунда. За най-малко пари можете да гледате Матилда в CambridgeTheatre - за едва 5 паунда, но само ако сте на възраст от 16 до 25 (ако не влизате в тази категория, няма да ви продадат билет).

В театър OldVic пък чакането е най-приятно – вместо да се редиш отвън, се отправяш към кафенето на театъра, което е отворено от ранни зори. На бара ти дават ваучер с номер и ти казват, че ще те повикат, когато касата отвори. Има свободен достъп до интернет и топлият шоколад е на ниво.

За местата нямате голям избор – веднъж може да сте високо на балконите, втори път на първия ред, а треди - в ложа встрани. Случвало ми се е да ме настанят в една малка ложа и да мине официално изглеждащ господин да каже на мен и двата ми много объркани и съвсем не англоговорящи съседи по място да се мръднем малко назад, понеже като част от постановката ще дойде един актьор да си изпълни часта. И така. Беше невероятно.

***

Тук са изброени всички постановки в града, става ясно кой театър колко билети предлага и на какви цени. Включени са и съвети от хора, които са успели да си купят билети в предишни дни – така можете да прецените в колко часа да отидете.

Добра идея е да отидете в ден, когато има и матине – тогава билетите са двойно повече.

Това е може би най-интересният начин да се сдобиеш с билети, а и най-изгодният. Веднъж чаках така на опашка с един млад лондончанин, който на път за работа беше видял големите плакати за постановката, която годеницата му много искала да гледа и решил просто така да се подреди, за да я зарадва. Привечер се разминахме отново на излизане от театъра, той – с красива и усмихната до уши дама под ръка.

Алтернативи

Ако не ви се става рано или пък се успите, не губете надежда. В този сайт можете да намерите изгодни оферти за същия ден, макар и за доста ограничен брой постановки.

Освен това можете просто да се разходите в района и да питате на касата на някой театър, който ви грабне – случва се хора да връщат билети, защото не могат да отидат, или просто да са им останали няколко - така че може и да ви провърви!

*

Текстът е изпратен от Петра Тонева за рубриката Стани автор. Изпратете ни и вие своите разкази, пътеписи или съвети за пътуване на info@peika.bg.